Romanii se vor bucura de cateva zile libere de Paste 2025, in perioada urmatoare, o oportunitate ideala pentru a petrece timp alaturi de familie si pentru a se relaxa. Conform legislatiei din Romania, angajatii beneficiaza de zile libere legale cu ocazia marilor sarbatori, precum Pastele, Craciunul sau Rusaliile.
In 2025, Pastele ortodox si cel catolic pica in aceeasi zi, pe 20 aprilie. Prin urmare, si zilele libere de la stat sunt aceleasi pentru toti angajatii.
Astfel, sunt zile libere de Paste 2025:
- 18 aprilie - Vinerea Mare (vineri)
- 20 aprilie - Prima zi de Paste (duminica)
- 21 aprilie - A doua zi de Paste (luni)
Prin urmare, de Paste 2025, angajatii din Romania se bucura de patru zile libere in care pot sa sarbatoreasca alaturi de familie si prieteni, dar si sa se relaxeze dupa o perioada de munca intensa.
Pe 18 aprilie 2025 incepe si
vacanta de primavara a elevilor si prescolarilor. Conform structurii anului scolar 2024-2025, aprobata prin ordinul ministrului Educatiei nr. 3.694 din 1 februarie 2024, vacanta de primavara este programata in perioada 18-27 aprilie 2025, ceea ce inseamna doar 10 zile de vacanta. Anul trecut, vacanta de Paste a fost de aproape doua saptamani.
Vacanta de Paste 2025, sau vacanta de primavara 2025, este a patra vacanta a anului scolar 2024-2025 si cea care marcheaza trecerea in ultimul modul de invatare, care se va incheia pe 20 iunie. Anul viitor, vacanta de Paste este programata la inceputul lunii aprilie.
Urmatoarele zile libere in 2025 sunt in luna mai, cand Guvernul a decis sa faca o punte de 2 mai intre ziua libera de joi, 1 mai, declarata prin lege sarbatoare legala, cu ocazia Zilei Muncii, si zilele nelucratoare de weekend, 3-4 mai.
"Guvernul a stabilit ca ziua de vineri, 2 mai 2025, sa fie zi libera pentru salariatii din sectorul public, facand astfel legatura intre ziua libera de joi, 1 mai, declarata prin lege sarbatoare legala, cu ocazia Zilei Muncii, si zilele nelucratoare de weekend, 3-4 mai", se arata intr-un comunicat al Executivului, emis in luna ianuarie 2025.
Conform Hotararii Guvernului, ziua de 2 mai urmeaza sa fie recuperata de personalul din institutiile si autoritatile publice prin prelungirea corespunzatoare a programului de lucru pana la data de 31 mai 2025, potrivit planificarilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecarei autoritati si institutii publice. Munca astfel prestata in contul zilei de 2 mai nu va fi compensata cu timp liber.
Este important de mentionat ca acordarea zilelor libere prin hotarare de Guvern nu se aplica in toate domeniile. De exemplu, de regula nu au liber persoanele a caror activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
"In cazul locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, ziua de vineri, 2 mai 2025, va avea caracterul unei zile normale de lucru. De asemenea, prevederile prezentei Hotarari nu se aplica magistratilor si altor categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in ziua de 2 mai 2025 si nici participantilor in aceste procese. In data de 2 mai 2025, pot fi efectuate, prin Centrala Ministerului Finantelor, operatiunile de incasari si plati privind serviciul datoriei publice, precum si eventualele operatiuni de debitare dispuse de Comisia Europeana din contul de resurse proprii in lei deschis la Trezoreria Statului", mai informeaza Guvernul.
In anul 2025 sunt 17 zile libere legale, astfel:
- 1 ianuarie – Anul Nou (miercuri)
- 2 ianuarie – Anul Nou (joi)
- 6 ianuarie – Boboteaza (luni)
- 7 ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul (marti)
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri)
- 18 aprilie - Vinerea Mare (vineri)
- 20 aprilie - Pastele ortodox 2025 (duminica)
- 21 aprilie - a doua zi de Paste (luni)
- 1 mai – Ziua Muncii (joi)
- 1 iunie – Ziua Copilului (duminica)
- 8 iunie - Rusalii (duminica)
- 9 iunie - Rusalii (luni)
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
- 30 noiembrie – Sfantul Andrei (duminica)
- 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (luni)
- 25 decembrie – prima de Craciun (joi)
- 26 decembrie – a doua zi de Craciun (vineri)
Rezolvati rapid si perfect legal orice problema generata de noile reglementari ce modifica in Codul fiscal 4 argumente solide pentru a va abona la Consilier – Taxe si Impozite pentru Contabili 1 Evitati garantat orice greseala fiscala din contabilitate 2 Va rezolvati rapid toate problemele de fiscalitate 3 Salvati sume importante din...
Oferta Speciala
valabila 48h
La aceasta lista se adauga si ziua de 2 mai 2025, declarata, prin decizia Guvernului, zi libera pentru salariatii din sectorul public.
Codul muncii stabileste ca zilele libere oficiale trebuie acordate tuturor angajatilor, iar in cazurile in care activitatea nu permite intreruperea muncii (de exemplu, in domenii esentiale precum sanatatea sau transportul), angajatorul este obligat sa ofere fie timp liber compensatoriu, fie un spor salarial de minimum 100% din salariul de baza.
De asemenea, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Nerespectarea acestor drepturi poate atrage sanctiuni intre 5.000 si 10.000 de lei pentru angajator.