Potrivit art. 61 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010, salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului – 5 zile;
b) casatoria unui copil – 2 zile;
c) nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
f) donatorii de sange – conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile.
Salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Cartea verde a contabilitatii
Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.
In temeiul art. 8 coroborat cu art. 11 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
La incheierea contractului colectiv de munca, prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Asadar, contractul colectiv de munca la nivelul unitatii nu poate contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca la nivel de ramura (daca exista), iar daca nu aveti un contract colectiv de munca incheiat la nivel de ramura atunci va raportati la contractul colectiv de munca la nivel national.
Ori clauza din contractul colectiv de munca la nivel de unitate potrivit careia salariatul beneficiaza de numai 2 zile la nasterea unui copil incalca dispozitiile Legii nr. 130/1996, ale Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal si ale Hotararii Guvernului nr. 244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri