Guvernul a emis un punct de vedere prin care arata ca sustine acordarea de zile libere platite pentru parinti cand se inchide scoala. Executivul este de acord cu propunerea celor de la PSD-ALDE pentru supravegherea copiilor de minimum un parinte.
E-Juridic relata la mijlocul anului curent ca Senatul a adoptat tacit proiectul de lege prin care se acorda minimum o zi libera platita in plus pentru unul dintre parinti. Acestia o/le pot folosi doar pentru a-si putea supraveghea copilul/copiii atunci cand scoala se inchide din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile sau a "altor situatii extreme".
Desi sintagma "alte situatii extreme decretate de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu" nu este definita in varianta de proiect adoptata de Senat, este evident ca se doreste introducerea acestei prevederi pentru parintii romani sau cei care lucreaza in Romania, dar au alta nationalitate. Masura, bineinteles, s-ar aplica atat mediului privat, cat si celui public.
"Sub aspectul garantarii prin lege a unui concediu platit, in primul rand, semnalam ca in cuprinsul propunerii analizate nu este stabilita nicio conexiune cu dispozitiile legale prin care este reglementata acordarea de zile libere platite in Codul muncii, dreptul comun in materia raporturilor de munca.
In acest context aratam ca la art. 139 din Codul muncii sunt prevazute zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, iar la art. 152 se stabileste ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna, insa acelasi articol stabileste la alin. (2) ca evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Consideram necesara reanalizarea initiativei legislative din perspectiva realei necesitati a elaborarii unui act normativ continand o asemenea solutie legislativa de vreme ce acordarea unor zile libere in situatii exceptionale poate fi negociata intre parteneri sociali si reglementata in contractul colectiv de munca aplicabil", sustine Guvernul in observatiile sale.
Punctul de vedere semnat de Viorica Dancila mai arata ca, in baza Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea copilului pot fi acordate una sau doua zile libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului/copiilor, dupa caz, parintilor sau reprezentantilor legali ai copilului cu varsta intre 0-18 an, insa fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente. Proiectul de lege, insa, stabileste ca plata va fi efectuata pentru ziua in care copilul nu poate merge la scoala pentru ca e inchisa din cauza unor fenomene meteo sau a "altor situatii extreme decretate de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu". Guvernul recomanda in cazul acesta aplicarea principiul ubi eadem est eadem solutio esse debet, astfel incat "propunerea analizata trebuie corelata cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelasi nivel, cu care se afla in conexiune".
Totodata, se mai arata si faptul ca este necesara precizarea surselor de finantare de la bugetul de stat pentru cheltuielile care vor ocaziona odata cu acordarea de zile libere platite pentru parintii care lucreaza la stat si ai caror copii nu merg la scoala din cauza conditiilor meteo, intrucat in Constitutie este precizat faptul ca "nicio cheltuiala bugetara nu poate fi facuta fara stabilirea sursei de finantare".
"Mentionam faptul ca textul propus la art. 2 alin. (4) din initiativa legislativa este inaplicabil, in conditiile in care sanctiunea specifica este anularea posibilitatii de a beneficia de prevederile prezentei legi, situatie absurda deoarece nulitatea este o sanctiune specifica actului juridic care consta in lipsirea actului de efectele sale, or in cazul de fata sanctiunea ar putea viza eventual persoana (angajatul) care nu declara adevarul angajatorului, nu actul", se mai precizeaza in punctul de vedere al Guvernului.
In incheierea sugestiilor, Executivul mai recomanda parlamentarilor sa ia in calcul si:
Este evident ca proiectul de lege va mai suferi cateva modificari in Camera Deputatilor, for decizional. Ramane, insa, de vazut ce se va modifica precis. Vom reveni cu actualizari.
Momentan initiativa a fost:
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri