Codul Muncii prevede clar care sunt obligatiile angajatorilor in cazul in care isi cheama angajatii la serviciu in zilele de sarbatoare legala, precum si ce sanctiuni risca pentru neplata muncii prestate, ori lipsa pontajului.
Intrebare:
Anumiti angajati din companie muncesc in anumite zile de sarbatoare legala si primesc timp liber corespunzator in urmatoarele 30 zile. In pontajul trimis catre firma de payroll la finalul lunii, zilele de sarbatoare legala sunt marcate ca atare si din acesta nu reiese ca angajatii respectivi au lucrat. Cum este corect sa se procedeze? Exista sanctiuni pentru angajator cu privire la acesta daca acesta a acordat totusi timp liber corespunzator?
Raspuns: Conform art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Conform art. 260 alin. (1) lit. m) din Codul muncii, incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Astfel, corect este ca angajatorul sa-l ponteze pe salariatul care a lucrat in zi de sarbatoare legala si sa-l plateasca.
Asadar, in cazul in care salariatul a lucrat in zi de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatul va fi pontat ca a lucrat in ziua de sarbatoare legala si va fi platit.
Ulterior, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite) indiferent de numarul de ore prestate in cadrul lunii respective.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Prin urmare, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala daca nu i se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite), de un spor la salariu, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru dupa ce, in prealabil, a fost pontat si platit pentru ziua de sarbatoare legala lucrata.
Conform art. 142 alin. (2) din Codul muncii, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, in urmatoarele 30 de zile, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
In concluzie, salariatul care a prestat activitate intr-o zi de sarbatoare legala va avea urmatoarele drepturi:
1) acordarea a unei alte zile libere platite in urmatoarele 30 de zile conform art. 142 alin. (1) din Codul muncii.
2) daca nu se acorda ziua libera in urmatoarele 30 de zile din motive justificate, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in ziua de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, conform art. 142 alin. (2) din Codul muncii.
Daca i se acorda zi libera platita NU se mai plateste sporul pentru munca prestata in ziua de sarbatoare legala.
Explicatii oferite in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.