Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie: Noi reglementari privind cazierul judiciar


Ministerului Administratiei si Internelor supune dezbaterii publice un nou proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar

Va prezentam mai jos integral proiectul de lege


LEGE
pentru modificarea si completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare



Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I - Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 777 din 13 noiembrie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, art. 31, cu urmatorul cuprins:
„Art. 31 . - In intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) certificatul de cazier judiciar reprezinta documentul eliberat persoanelor, care atesta situatia judiciara a acestora;
b) extrasul din cazierul judiciar este documentul emis cu ocazia schimbului de informatii din cazierele judiciare, efectuat cu statele membre ale Uniunii Europene si statele terte;
c) copia de pe cazierul judiciar reprezinta documentul eliberat autoritatilor romane competente;
d) Sistemul european de informatii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) reprezinta un sistem descentralizat de tehnologie a informatiei, realizat sub egida Comisiei Europene, intemeiat pe bazele de date privind cazierele judiciare din fiecare stat membru, alcatuit din urmatoarele elemente:
(i) un software de interconectare, alcatuit in conformitate cu un set comun de protocoale, care permite schimbul de informatii intre bazele de date privind cazierele judiciare din statele membre;
(ii) o infrastructura comuna de comunicatii, care asigura o retea criptata.”

2. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 5 (1) Evidenta informatizata a cazierului judiciar si evidenta informatizata dactiloscopica se organizeaza si functioneaza in cadrul Politiei Romane, care asigura si coordonarea activitatilor desfasurate in aceste domenii.
(2) Activitatea privind cazierul judiciar este condusa, la nivel central, de Directia cazier judiciar, statistica si evidente operative din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
(3) Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Directia cazier judiciar, statistica si evidente operative, este autoritate centrala desemnata pentru transmiterea notificarilor privind condamnarile si schimbul de date inscrise in cazierul judiciar cu statele membre ale Uniunii Europene, in sensul Deciziei-cadru 2009/315/JAI a Consiliului din 26 februarie 2009 privind organizarea si continutul schimbului de informatii extrase din cazierele judiciare intre statele membre si al Deciziei 2009/316/JAI a Consiliului din 6 aprilie 2009 de instituire a Sistemului european de informatii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) in aplicarea articolului 11 din Decizia-cadru 2009/315/JAI.
(4) Directia cazier judiciar, statistica si evidente operative notifica, printr-o declaratie depusa la Secretariatul General al Consiliului, limbile oficiale in care poate fi efectuat schimbul de informatii.”

3. Alineatul (2) al articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) In cazierul judiciar central se tine, de asemenea, si evidenta persoanelor de cetatenie romana despre care s-au primit comunicari de luare in evidenta din partea organelor competente ale altor state.”

4. Dupa alineatul (2) al articolului 6 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
“(3) Orice modificare sau stergere a informatiilor transmise in conformitate cu prevederile alin. (2) al prezentului articol, atrage modificari sau stergeri identice in evidenta, in masura in care aceste hotarari nu au fost recunoscute de organele romane competente.”

5. Alineatul (1) al articolului 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Inregistrarea in cazierul judiciar se face nominal, prin inscrierea datelor cu caracter personal pentru persoanele fizice, respectiv a datelor de identificare pentru persoanele juridice, precum si a datelor judiciare.”

6. Dupa alineatul (1) al articolului 8 se introduc trei noi alineate, alineatele (11), (12) si (13), cu urmatorul cuprins:
“(11) Pentru inscrierea in evidentele cazierului judiciar a persoanelor fizice se prelucreaza urmatoarele date cu caracter personal: codul numeric personal, numele, prenumele, prenumele parintilor, data si locul nasterii, numele purtate anterior, domiciliul, seria si numarul actului de identitate, sexul, cetatenia.
(12) In cazul persoanelor juridice, se prelucreaza urmatoarele date de identificare: codul unic de identificare, denumirea persoanei juridice, codul fiscal, numarul de ordine in Registrul Comertului (in cazul societatilor comerciale), sediul, precum si datele cu caracter personal ale reprezentantului legal.
(13) Datele judiciare inregistrate in cazierul judiciar privesc: cuantumul pedepsei/sanctiunii aplicate, denumirea infractiunii, a masurii cu caracter penal dispuse, incadrarea juridica a faptei, numarul si data punerii in miscare a actiunii penale, sentintei penale, deciziei penale, scoaterii de sub urmarire penala, numarul dosarului penal, titulatura completa a organului judiciar, data ramanerii definitive, modalitatea de executare/stingere a pedepsei, data arestarii, data eliberarii, restul de pedeapsa ramas de executat.”

7. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 11. - In evidenta cazierului judiciar organizata la unitatile de politie prevazute la art. 6 si 7 se noteaza in mod provizoriu, pana la solutionarea definitiva a cauzei, cand se sterg din evidenta, date privind persoanele fizice sau juridice fata de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale sau fata de care a fost luata una dintre masurile preventive prevazute de Codul de procedura penala.”

8. Dupa alineatul (4) al articolului 14 se introduc doua noi alineate, alineatul (5) si (6), cu urmatorul cuprins:
„(5) Extrasele, comunicarile si celelalte acte prevazute la art. 12 si 13 se inscriu in evidentele cazierului judiciar in cel mult 30 de zile de la data comunicarii.
(6) Comunicarile de luare in evidenta transmise conform art. 6 alin. (2) de catre autoritatile centrale din celelalte state membre ori organele competente ale statelor terte, se inscriu in evidentele cazierului judiciar in cel mult 30 de zile de la data comunicarii.”

9. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 15.- (1) Persoanele fizice inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt prevazute de lege ca infractiuni;
b) a intervenit reabilitarea judecatoreasca sau de drept;
c) a intervenit amnistia;
d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsa privativa de libertate de cel mult 3 ani si au trecut 20 de ani de la data ramanerii definitive a condamnarii;
e) au decedat;
f) au fost scoase de sub urmarire, s-a dispus fata de ele incetarea urmaririi penale ori s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de incetare a procesului penal;
g) au executat masura educativa a libertatii supravegheate, a internarii intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ;
h) a trecut un an de la data aplicarii masurii educative a mustrarii;
i) au trecut 5 ani de la data aplicarii sanctiunii cu caracter administrativ a amenzii stabilite conform Codului penal.
(2) In cazul cand in cazierul judiciar al persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a) - d) si f) exista si alte mentiuni, se sterg numai mentiunile care impun scoaterea din evidenta.
(3) Scoaterea din evidenta a mentiunilor stocate in vederea retransmiterii, conform art. 6 alin. (2), se face dupa expirarea termenelor stipulate in comunicarile statului de condamnare, in masura in care aceste hotarari nu au fost recunoscute de organele romane competente.”

10. Articolul 17 se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
„Art. - 17 In certificatul de cazier judiciar se inscriu sanctiunile penale din hotararile judecatoresti ramase definitive care produc efecte juridice.”

11. Articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 18. – (1) In certificatul de cazier judiciar nu se inscriu:
a) sanctiunile penale pronuntate pentru fapte savarsite in timpul minoritatii;
b) masurile de siguranta luate fara aplicarea unei pedepse, cu exceptia internarii medicale, interzicerii de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alta ocupatie, interzicerii de a se afla in anumite localitati si a expulzarii;
c) datele referitoare la persoanele fata de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale sau fata de care a fost luata una dintre masurile preventive prevazute de Codul de procedura penala.
(2) Prin exceptie de la prevederile lit. (c), in situatia in care certificatul de cazier judiciar este eliberat in vederea inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit dispozitiilor art. 1582 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in certificatul de cazier judiciar se inscriu si date notate in mod provizoriu privind persoanele fizice sau juridice fata de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale.”

12. La articolul 20, alineatul (4) se abroga.

13. Dupa alineatul (2) al articolului 21 se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins:
„(3) In extrasul din cazierul judiciar se trec datele inscrise in cazierul judiciar.”

14. Articolul 22 se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Cererea pentru obtinerea copiilor de pe cazierul judiciar trebuie sa fie motivata si sa cuprinda:
a) pentru persoana fizica: datele cu caracter personal, inclusiv codul numeric personal;
b) pentru persoana juridica: datele de identificare, inclusiv codul fiscal.
(2) Cererea se adreseaza unitatii de politie in a carei raza administrativ-teritoriala s-a nascut persoana fizica sau isi are sediul persoana juridica pentru care se cere copia de pe cazierul judiciar, iar in cazurile prevazute la art. 6, Inspectoratului General al Politiei Romane.
(3) Unitatile de politie prevazute la alin. (2) vor trimite de indata copia de pe cazierul judiciar al persoanei fizice fata de care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiuni flagrante ori masura arestarii preventive. In celelalte cazuri copia se va trimite in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la primirea cererii.
(4) Cererile de extrase din cazierul judiciar si de informatii referitoare la acesta, prevazute la art. 20 alin. (3), se transmit in baza formularului prevazut in anexa la Decizia–cadru 2009/315/JAI a Consiliului.”

15. Dupa alineatul (2) al articolului 23 se introduc doua alineate noi, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
„(3) Fara a aduce atingere alineatelor (1) si (2), datele cu caracter personal furnizate de autoritatile competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene pot fi utilizate de autoritatile romane in scopul prevenirii unei amenintari imediate si grave la adresa sigurantei publice.
(4) Datele cu caracter personal primite de la un alt stat membru pot fi retransmise unui stat tert in scopul unui proces penal, numai daca statul tert furnizeaza suficiente garantii referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal doar in scopul pentru care acestea au fost solicitate și in limitele precizate de catre statul membru care a furnizat respectivele date.”

16. Articolul 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 24. - (1) Trimiterea in strainatate a extraselor din cazierul judiciar se face potrivit intelegerilor internationale la care Romania este parte.
(2) In statele fata de care Romania nu are angajamente rezultate din intelegerile internationale la care este parte, comunicarea extraselor din cazierul judiciar se face, pe baza de reciprocitate, de catre Ministerul Administratiei si Internelor, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, la cererea acestor state, transmisa pe cale diplomatica, ori prin intermediul altor institutii abilitate.”

17. La art. 25, alineatele (1), (2), (3) și (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„ (1) Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Directia cazier judiciar, statistica si evidente operative, primeste cereri privind extrase din cazierul judiciar si de informatii referitoare la acesta, in scopul unei proceduri penale si alte scopuri decat o procedura penala, transmise de autoritatile centrale ale statelor membre ale Uniunii Europene.
(2) Raspunsul la cererile prevazute la alin. (1) se transmite in baza formularului prevazut in anexa la Decizia-cadru 2009/315/JAI a Consiliului din 26 februarie 2009.
(3) Raspunsul la cererile prevazute la alin. (1) se transmite in cel mult 10 zile lucratoare de la data primirii cererii.
......................................
(6) La extrasul din cazierul judiciar solicitat de autoritatile centrale ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene se ataseaza si informatiile actualizate referitoare la masurile preventive sau pedepsele dispuse de organele competente din statele membre sau statele terte si inregistrate conform art. 6 alin. (2).”

18. Articolul 26 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art.26. - (1) Directia cazier judiciar, statistica si evidente operative comunica in termen de 30 de zile autoritatilor centrale din celelalte state membre informatii privind condamnarile pronuntate si orice modificari survenite impotriva cetatenilor acestora din urma, astfel cum au fost introduse in cazierul judiciar national.
(2) In cazul in care persoana condamnata detine cetatenia mai multor state membre, informatiile relevante se transmit fiecaruia dintre statele membre respective, chiar si atunci cand persoana condamnata este si cetatean roman.
(3) La cererea autoritatilor straine competente, in cazuri individuale, se pot transmite copia condamnarilor si a masurilor luate ulterior, precum si orice alte informatii relevante in cauza.
(4) Comunicarile, cererile, raspunsurile si celelalte informatii relevante se transmit autoritatilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene prin intermediul Sistemului european de informatii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS), respectand modalitatile de organizare si de facilitare a schimburilor de informatii prevazute in conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2009/315/JAI si ale Deciziei 2009/316/JAI.”

19. Articolul 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 28. - (1) Cererea-tip, cu datele cu caracter personal completate si motivata, se depune de catre persoana fizica personal ori prin imputernicit, la una din unitatile de politie desemnate sa elibereze certificate de cazier judiciar.
(2) Cererea-tip, cu datele complete de identificare si motivata, se depune de catre persoana juridica prin reprezentant legal, care trebuie sa isi dovedeasca calitatea, la unitatea de politie pe raza careia isi are sediul social sucursala, filiala sau punctul de lucru persoana juridica.
(3) In cazul cererilor depuse in conditiile prevazute la alin. (1) si (2), certificatul de cazier judiciar se elibereaza in cel mult 3 zile de la data solicitarii.

20. Articolul 30 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 30. - (1) Pentru obtinerea unui extras de informatii din cazierul judiciar al altui stat membru al Uniunii Europene, persoana fizica adreseaza o cerere in acest sens la una din unitatile de politie desemnate sa elibereze certificate de cazier judiciar, care in termen de 3 zile o va inainta Directiei cazier judiciar, statistica si evidente operative din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
(2) In vederea obtinerii datelor solicitate, Directia cazier judiciar, statistica si evidente operative din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane adreseaza, cu respectarea prevederilor art. 26 alin. (4), autoritatii centrale a statului membru al Uniunii Europene de unde se solicita eliberarea documentului, o cerere de extras de informatii din cazierul judiciar.
(3) Cererea prevazuta la alin. (1) poate fi formulata de persoanele care sunt sau au fost rezidenti ori resortisanti ai statului roman sau ai statului membru al Uniunii Europene de unde se solicita eliberarea cazierului.
(4) In cazul cererilor depuse in conditiile prevazute la alin. (1), extrasul din cazierul judiciar transmis de statul membru al Uniunii Europene se elibereaza solicitantului in cel mult 10 zile de la data primirii acestuia.

21. Dupa alineatul (2) al articolului 34 se introduce un nou alineat, alin. (21), cu urmatorul cuprins:
„(21) Sistemul informatizat national asigura schimbul de date cu sistemele informatice comunitare, realizate sub egida Comisiei Europene, destinate schimbului de informatii extrase din cazierele judiciare intre statele membre.”

Art. II - La momentul adoptarii prezentei legi, Directia cazier judiciar, statistica si evidente operative transmite Secretariatului General al Consiliului textul actului normativ, in conformitate cu prevederile art. 13 alin. (2) din Decizia-cadru 2009/315/JAI.

Art. III – La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga prevederile art. II din Legea nr. 172/2009 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 216/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.

Prezenta lege transpune prevederile Deciziei-cadru 2009/315/JAI a Consiliului din 26 februarie 2009 privind organizarea si continutul schimbului de informatii extrase din cazierele judiciare intre statele membre Jurnalul Oficial L 093, 07/04/2009 p. 0023 – 0032 si ale Deciziei 2009/316/JAI a Consiliului din 6 aprilie 2009 de instituire a Sistemului european de informatii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) in aplicarea articolului 11 din Decizia-cadru 2009/315/JAI, Jurnalul Oficial L 093 , 07/04/2009 p. 0033 – 0048.

PRESEDINTELE SENATULUI ROMANIEI
VASILE BLAGA

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE
Bucuresti,
Nr. _________

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Atentie: Noi reglementari privind cazierul judiciar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016