Contractele de arendare vor fi incheiate pe o perioada minima de 7 ani, se arata intr-un proiect legislativ care aduce modificari importante in domeniul arendarii terenurilor agricole.
Marti, 17 decembrie 2024, deputatii au votat cu 204 voturi „pentru”, 39 „contra” si 14 abtineri, initiativa legislativa care prevede instituirea unei durate minime de arendare de 7 ani, modificare menita sa ofere mai multa stabilitate si previzibilitate in acest sector.
Subarendarea totala sau partiala este interzisa, sub sanctiunea nulitatii, cu exceptia schimbului de utilizare a terenului intre arendasi.
Contractul de arendare inceteaza inainte de implinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendasului ori prin neplata arendei in termenul prevazut in contract. In cazul decesului arendatorului, mostenitorii sunt obligati sa mentina contractul de arendare pe durata incheiata cu arendasul.
In cazul vanzarii terenului, cumparatorul este obligat sa mentina contractul de arendare pana la expirarea termenului de valabilitate. Contractele de arendare incheiate inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi raman valabile pana la incetarea duratei acestora, mai prevede actul normativ.
Camera Deputatilor este for decizional, iar proiectul de lege merge acum la promulgare, la Presedintele Romaniei.
Lege pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil
Articolul I. — Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa. cum urmeaza:
1. Articolul 1837 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Durata arendarii
Art.1837 — Durata arendarii este de minimum 7 ani si se considera a fi facuta pe toata perioada necesara recoltarii fructelor pe care bunul agricol urmeaza sa le produca."
2. La articolul 1847, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Subarendarea totala sau partiala este interzisa sub sanctiunea nulitatii absolute, cu exceptia schimbului de utilizare a terenului intre arendasi."
3. La articolul 1848 alin.(2) se abroga.
4. Articolul 1850 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Cazuri speciale de incetare sau de mentinere a contractelor
Art.1850 — (1) Contractul de arendare inceteaza prin incapacitatea sau falimentul arendasului ori prin neplata arendei in termenul prevazut in contract.
(2) In cazul decesului arendatorului, mostenitorii sunt obligati sa mentina contractul de arendare pe durata incheiata cu arendasul.
(3) In cazul vanzarii terenului, cumparatorul este obligat sa mentina contractul de arendare pana la expirarea termenului de valabilitate."
Articolul II. - Contractele de arendare incheiate inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi raman valabile pana la incetarea duratei acestora.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Concediul de odihna suspenda preavizul? Daca salariatul solicita concediu de odihna in timpul preavizului concediere, preavizul se suspenda pana la revenirea din concediu? Anagajtorul este obligat sa aprobe o cerere de concediu fara plata in timpul preavizului concediere? Concediu fara plata suspenda preavizul la fel ca si concediu medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<