Cel putin 10.000 de sindicalisti vor participa marti, 28 septembrie, la un miting si un mars de protest in Bucuresti, organizate de Blocul National Sindical (BNS), a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, presedintele BNS, Dumitru Costin.
Vor participa salariati din sectorul transporturilor, constructiilor de masini, posta si telecomunicatii, din sectorul tipografic, industria de aparare, din institutii de cultura, sectorul energetic, industria textila, agricultura, banci, din sectorul sanatatii (Ambulanta si Casele de Asigurari), din administratie publica (penitenciare, siguranta publica, asistenta sociala) si din sectorul gospodariei comunale.
Coloanele de manifestanti se vor strange in Piata Victoriei, mitingul fiind prevazut sa inceapa la ora 12.00, urmat de un mars pe traseul Piata Victoriei/Guvern -Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Ministerul Administratiei si Internelor- Ministerul Sanatatii - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Potrivit liderului BNS, aceasta actiune de protest sustine o lista de revendicari care vizeaza in principal crearea unui program clar de investitii, tinte pentru piata muncii si finalizarea Legii salarizarii unitare in sectorul bugetar.
BNS cere Guvernului un program clar de investitii, care sa includa resursele financiare aferente, pentru relansarea economica in urmatoarele domenii: infrastructura, transport si comunicatii, energie, agricultura si industrie alimentara (cu conditia fiscalizarii agriculturii), resurse umane, in domeniul educatiei si sanatatii, industria de aparare,cu conditia onorarii obligatiilor de export de catre companiile straine care au contracte de offset (compensare) cu statul roman.
De asemenea, BNS solicita Guvernului cresterea in regim de urgenta a salariului minim pe economie la 750 de lei, fiscalizarea unitara a tuturor veniturilor obtinute din activitati profesionale, restructurarea Inspectiei Muncii si definitivarea sistemului de salarizare in sectorul bugetar.
Costin a afirmat ca atitudinea Guvernului de la sfarsitul acestei saptamani de a indemna sindicatele sa propuna si sa rezolve grila de salarizare in sectorul bugetar este "o ticalosie si o stratagema".
"Vor sa demonstreze prin asta ca noi, sindicatele, nu ne putem pune de acord intr-un interval scurt pe o grila unica de salarizare si, atunci, Guvernul atotstiutor, presat si de angajamentele cu FMI , va aproba legea salarizarii unitare, in formatul pe care si-l doreste, prin asumarea raspunderii sau prin acel vot formidabil din Parlament", a spus liderul sindical.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
In ceea ce priveste cele trei legi sindicale - Legea sindicatelor, Legea conflictelor de munca, si Legea contractelor colective- BNS nu admite nicio modificare a acestora, decat in cadrul unor grupuri de lucru comune ale Guvernului, patronatelor si sindicatelor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri