Un adevarat miraj, fascinatie puternica, un vis indeplinit pentru numerosi profesionisti... sa devii avocat. Si, evident, nu orice avocat, ci unul de succes. Nu multi au privilegiul de a deveni avocati de succes, al caror nume ajung pe primele pagini ale celor mai sonore publicatii de profil.
Desigur, meseria de avocat nu este doar lapte si miere, ci plina de provocari, obstacole si neajunsuri, ca in orice alta meserie.
Iata trei avantaje ale meseriei de avocat, conform rezultatelor interviurilor luate mai multor avocati, de psihologul si psihoterapeutul Luminita Carmina Codrescu, pentru Avocatura.com:
1. Relationare si comunicare interumana. Avocatii sunt unii dintre cei mai abili profesionisti care faciliteaza comunicarea intre noi toti, cei care suntem parte din procese sau simpli martori.
2. Statutul social inalt. Avocatura reprezinta o meserie rasunatoare si cu traditie puternica. Respectul pentru aceasta exista si va ramane tatonat pentru mult timp in mintile colectivului.
3. Avantajele materiale nu sunt deloc neglijabile. Pe langa onorariu, exista si onorariu de succes, un soi de prima pentru fiecare dosar rezolvat. Nu e doar un avantaj financiar, ci si o modalitate eficienta prin care te mentii motivat in aceasta profesie!
La capitolul dezavantaje, Luminita Carmina Codrescu, noteaza:
1. Stresul enorm asociat cu meseria de avocat. Termene si multe hartii ce trebuie consultate, intocmite si organizate, pe de o parte si stresul asociat posibilitatii de a pierde procesul clientului tau, pe de alta parte, reprezinta dezavantaje clare asociate acestei meserii.
2. Oboseala si la acest capitol nu este nevoie de lamuriri. Poate doar trebuie sa reamintim faptul ca avocatii au zilnic de-a face cu oameni de diferite calitati, haotici uneori si care nu inteleg intotdeauna limbajul lor juridic. Multi nu cunosc si nu respecta legea si de foarte multe ori sunt slab toleranti fata de persoanele care definesc dreptatea altfel decat ei.
3. Viata personala poate fi afectata foarte grav. Este greu sa pleci acasa la program, ca la pontaj. Sirul gandurilor, sirul solutiilor pe care le gandesti pentru clientul tau nu se intrerup la comanda. Uneori, si in vise gasesti solutii care iti pot salva clientul de la o condamnare.
Sa aveti succes in instanta!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<