Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul Civil modifica si contractele


Dupa noul Cod Civil, instantele pot pronunta hotarari prin care sa le completeze, sa le adapteze sau chiar sa le desfiinteze. In vechiul Cod, interventiile erau facute exclusiv prin vointa partilor contractante.  Companiile trebuie sa revizuiasca formularele de contracte redactate inainte de 1 octombrie pentru a le adapta noii legislatii.
 
Contractele incheiate intre persoane juridice dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil sunt supuse unui grad sporit de interventionism din partea instantelor, aceasta fiind una dintre cele mai importante modificari, cu un impact major asupra mediului de afaceri.
 
"Contractele incheiate dupa 1 octombrie 2011 sunt expuse la un grad sporit de interventionism din partea instantelor. Acestea dobandesc atributia de a putea pronunta hotarari care vor completa, modifica, adapta sau desfiinta contracte in situatii care sub imperiul vechii legislatii erau rezervate domeniului exclusiv al vointei partilor contractante", a declarat, pentru Curierul National, Cornel Popa, avocat asociat al firmei de avocatura "Tuca, Zbarcea & Asociatii".
 
Pe de alta parte, Cornel Popa a precizat ca Noul Cod Civil contine o reglementare care este in general mai protectiva pentru "partea mai slaba din punct de vedere economic, optica ce se manifesta prin diverse prevederi, cum sunt, spre exemplu, cele legate de impreviziune (care va permite adaptarea contractului in cazul in care executarea prestatiilor contractuale devine, dupa semnarea contractului, excesiv de dificila din punct de vedere economic pentru una dintre parti) sau cele privitoare la leziune, ca viciu de consimtamant (care permit anularea sau dupa caz, modificarea contractului, in cazul in care intre prestatiile partilor unui contract exista o disproportie de valoare considerabila)".
 
"Este esential pentru toti operatorii economici sa revizuiasca formularele de contracte redactate si utilizate inainte de data de 1 octombrie 2011, pentru a le adapta noii legislatii. Contractele adaptate Noului Cod Civil vor fi in general mai laborioase si mai sofisticate decat inainte. Utilizarea vechilor contracte intr-o forma nemodificata genereaza un risc sporit de litigii si de interpretari surprinzatoare din partea celeilalte parti si a instantei de judecata", a mai spus Popa.
 
Drepturi noi si pentru clientii bancilor
 
Teoria impreviziunii, introdusa in Noul Cod Civil aduce cateva beneficii suplimentare imprumutatilor, debitorul putand cere instantei suspendarea contractului timp de 2-3 ani, recalcularea ratelor si acordarea unui termen de gratie, astfel incat contractul sa poata fi executat.
 
Clientii vor trebui insa sa mearga la banca pentru a accepta in scris anumite clauze, printre care limitarea raspunderii, dreptul de a denunta unilateral contractul, de a suspenda executarea obligatiilor sau reinnoirea tacita a contractului.
 
Clauza de limitare a raspunderii este acea clauza contractuala prin care partile stabilesc o limita maxima a despagubirilor la plata carora poate fi obligat clientul bancii pentru neexecutarea prestatiilor la care s-a indatorat.
 
In ceea ce priveste denuntarea unilaterala a contractului, Noul Cod Civil stabileste ca, in lipsa unei clauze contrare, banca nu poate sa denunte contractul inainte de implinirea termenului decat pentru motive temeinice, daca acestea privesc persoana imprumutata.
 
O noua institutie introdusa de Noul Cod Civil care a intrat in vigoare din 1 octombrie este fiducia - operatiunea juridica prin care se transfera drepturile patrimoniale. Fiducia este stabilita expres prin lege sau prin contract incheiat in forma autentica.
Partile contractului de fiducie sunt: constituitor - poate fi orice persoana fizica sau juridica; fiduciar - numai institutiile de credit, societatile de investitii si de administrare a investitiilor, societatile de servicii de investitii financiare, societatile de asigurare si de reasigurare, notarii publici, avocatii,  beneficiarul fiduciei putand fi constituitorul, fiduciarul sau o terta persoana.
 
Concret, in privinta fiduciarului, legiuitorul a impus limitari cu privire la calitatea de fiduciar, cu scopul de a evita operatiunile de spalare de bani si evaziunea fiscala.
 
Printre elementele de noutate pe care le aduce Noul Cod Civil se numara transformarea comerciantului in profesionist, separatia de patrimonii (fiducia), administrarea bunurilor altuia, modificarile aduse in materia garantiilor (ipoteca legala, ipoteca mobiliara, dreptul de retentie), modificarile aduse in materia dobandirii bunurilor imobile.
 
Sursa: Curierul National


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 10 Octombrie 2011
Votati articolul "Codul Civil modifica si contractele":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI