Justitia, prin Ministerul Public si instante, are obligatia nobila de a apara profesia de avocat de impostura si agresiune prin practica nelegala sau concurenta neloiala, la fel cum organele de disciplina ale profesiei, consiliile barourilor si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania au obligatia morala si legala de a curata profesia de agresiunile din interior, sustine ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, intr-o scrisoare adresata presedintelui UNBR, Gheorghe Florea, cu prilejul Zilei Avocatului.
"Decanii au o responsabilitate directa in cresterea gradului de integritate in profesia de avocat si combaterea coruptiei. Consiliile barourilor au responsabilitatea pastrarii calitatii si exigentei in selectia juristilor care intra in profesia de avocat, precum si atunci cand desfasoara examenul de stagiu", se arata in scrisoarea ministrului transmis luni AGERPRES.
Catalin Predoiu subliniaza ca Ziua Avocatului este un bun prilej pentru a omagia profesia de avocat, importanta acesteia, dar si talentul, devotamentul si integritatea celor mai multi dintre membrii profesiei. "In fata UNBR se afla provocarea lansarii unei noi etape de modernizare a profesiei, in acord cu mutatiile produse in viata afacerilor, cu evolutia profesiilor in plan european, precum si exigentele reclamate de intrarea in vigoare a noilor coduri fundamentale ale Romaniei. In planul activitatilor curente, dorim sa acceleram eficientizarea cheltuirii fondurilor pentru ajutorul public judiciar printr-o calitate mai buna a apararii din oficiu, printr-un control mai sever al modalitatilor de alocare a onorariilor pentru apararea din oficiu, prin eliminarea unor practici la limita legii sau chiar in afara ei in cheltuirea acestor bani", sustine Predoiu.
Ministrul precizeaza ca in aceasta problema trebuie optimizata implicarea benefica a Ministerului Public, precum si a presedintilor de instanta, fiind important un dialog mai bun intre profesia de avocat si cea de magistrat prin sa intersectarea formele de pregatire profesionala, articularea unei cooperari mai stransa intre INPPA si INM, prin bunele oficii ale CSM. In perspectiva intrarii in vigoare a noilor coduri, ministrul a multumit avocatilor pentru sprijinul acordat pentru elaborarea acestora, precum si pentru mobilizarea profesiei pentru desfasurarea pregatirii profesionale in legatura cu punerea in aplicare a noului Cod Civil la 1 octombrie.
Ministrul Justitiei subliniaza in scrisoare ca, dupa anul 1990, profesia de avocat s-a dezvoltat in libertate, devenind treptat un pilon institutional al societatii romanesti. "Legea din 1995, precum si modificarile care au urmat, au conturat un cadru institutional modern la acea data, care a contribuit la dezvoltarea profesiei. Avocatura romana este un exemplu de reusita institutionala in anii de libertate, pentru ca s-a aliniat unor standarde europene, a reusit sa asigure prosperitatea si dezvoltarea profesionala pentru membrii sai, un factor de protectie si garantie a drepturilor si libertatilor cetatenilor. In acelasi timp, avocatura romana asigura la standarde europene buna desfasurare a actului de justitie", se mai spune in document. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<