In calitate de for decizional, Senatul a adoptat doua proiecte legislative de modificare a Legii nr.47/1992 referitopare la organizarea si functionarea CCR. Acestea prevad modul de alegere a judecatorilor si faptul ca acestia poti fi retinuti, arestati ori perchezitionati numai cu incuviintarea plenului Curtii.
„Judecatorii CCR nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati sau perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului Justitiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ. Incuviintarea se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor CCR, dupa ascultarea judecatorului in cauza", conform proiectului de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, initiat de Adnagi Slavoliub. deputatul Minoritatilor,.
Mai mult de atat, proiectul legislativ mai prevede ca pentru infractiuni savarsite de judecatorii CCR, urmarirea penala si trimiterea in judecata se face doar de catre Parchetul de pe langa de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), iar competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
„In caz de infractiune flagranta, judecatorii CCR pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul justitiei informandu-l de indata pe presedintele CCR si solicitand, daca este cazul, incuviintarea Curtii pentru urmarirea penala si arestare”, se mai arata in proiectul de lege mai sus mentionat.
Asadar, un judecator trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului CCR adoptata cu votul a doua treimi din membrii CCR.
In cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecator al Curtii inceteaza de drept, potrivit mediafax.
Va recomandam
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Civil aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea detalii despre Proprietatea Privata si Moștenire + explicatiile privind Partajul, Contractul de Vanzare sau Prescriptia. Detalii despre CE, CAND si CUM se aplica in lege.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<