Activitatea de telemunca este reglementata prin Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, publicata in Monitorul Oficial nr. 296/02.04.2018.
Una dintre clauzele contractului/actului aditional privind prestarea actvitatii in regim de telemunca este acea clauza care priveste conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca. In acest sens, prin Legea nr. 296/2020 s-a introdus posibilitatea ca angajatorul sa sustina cheltuielile cu utilitatile la locul in care telesalariatii isi desfasoara activitatea in limita unui plafon lunar de 400 lei.
Situatie:
In legatura cu dispozitiile referitoare la plata unei sume de pana la 400 lei salariatilor cu clauza de telemunca, va rugam sa ne spuneti daca plata acestei sume constituie o obligatie a angajatorului, in conditiile in care aceasta plata nu este precizata nici in contractul de munca, nici in alte documente interne CCM/RI. Angajatorul este obligat prin lege sa efectueze aceasta plata, ca urmare a cererii depuse de angajatul aflat in telemunca?
Raspuns: Obligatia angajatorului de a suporta cheltuielile aferente activitatii de telemunca nu este stabilita de Codul fiscal. Aceasta obligatie este stabilita de Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.
Afla tot ce trebuie sa stii despre Telemunca in 2023 din ghidul complet Telemunca sau munca si de acasa ...click AICI pentru detalii<<
Astfel, conform art. 5 alin. (2) lit. j) din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, in cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
Rezulta ca in contractul individual de munca/act aditional, atunci cand se stabileste clauza de telemunca, este obligatoriu sa se stabileasca conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca. Asadar, angajatorul are obligatia sa suporte cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca din moment ce trebuie sa stabileasca cu salariatul obligatoriu conditiile in care le suporta.
Mai mult, conform art. 40 alin. (2) lit. b) din Codul muncii, una dintre obligatiile angajatorului este sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca.
Salariatul efectueaza cheltuieli necesare pentru prestarea activitatii, iar aceasta activitate profita angajatorului fapt pentru care angajatorul are obligatia sa le suporte.
Activitatea prestata in baza unui contract individual de munca este o activitate dependenta ce nu este caracterizata de folosirea de catre salariat a bazei materiale proprii. Folosirea bazei materiale proprii a persoanei care presteaza activitatea este un criteriu ce caracterizeaza activitatea independenta.
Codul fiscal reglementeaza tratamentul fiscal al cheltuielilor aferente activitatii in regim de telemunca.
Prin urmare, nu este obligatorie acordarea celor 400 lei, dar este obligatorie suportarea cheltuielor aferente activitatii in regim de telemunca conform Legii nr. 81/2018 pentru toti salariatii care presteaza activitate in regim de telemunca.