Munca in regim hibrid este varianta preferata de telemunca de cei mai multi dintre angajatori si angajati. Ca sa se desfasoare in conditiile legii, in contractul individual de munca trebuie sa apara clauza de telemunca. Odata cu aparitia noului model-cadru CIM apare insa intrebarea daca angajatorul este obligat sa-i deconteze transportul angajatului.
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa ne raportam la prevederile de la art. 17 alin. (3) din Codul muncii:
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa isi desfasoare activitatea in locuri de munca diferite, precum si daca deplasarea intre acestea este asigurata sau decontata de catre angajator, dupa caz;
(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, cu exceptia informatiilor prevazute la lit. m), o) si p).
Astfel cum se poate observa, mentionarea in contractul individual de munca daca transportul intre locurile de munca este asigurat sau decontat de angajator
se refera la salariatii mobili deoarece doar in cazul acestora se pune problema unui transport intre locurile de munca. Mai mult, in modelul contractului individual de munca, aceasta mentiune este facuta la pct. 2 de la lit. E unde se completeaza locurile de munca in cazul salariatilor mobili.
Modelul contractului individual de munca nu este adaptat pentru clauza de telemunca. Faptul ca salariatul presteaza activitate in telemunca dar si de la sediul angajatorului nu reprezinta o clauza de mobilitate.
Prin urmare, nu este necesar sa se mentioneze decontarea sau asigurarea transportului intrucat nu este cazul.
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.