Daca faci evaziune fiscala de maximum 100.000 euro si esti prins, platesti doar amenda acum. Noua lege intrata in vigoare iti arata cum poti scapa de inchisoare.
Curtea Constitutionala a Romaniei si-a dat "ok-ul" pentru
legea care scapa de inchisoare persoanele care fac evaziune fiscala. Despre acest act v-am informat pe larg
AICI. Tot ce mai ramane de facut acum este ca presedintele sa promulge legea verificata din punct de vedere constitutional, sa apara in Monitorul Oficial si se va aplica!
Conform art. 10, alin. (1) din noua varianta a Legii nr. 241/2005 inca neintrata in vigoare, "in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda".
Astfel,
persoanele care comit evaziune fiscala de pana in 100.000 de euro si care achita integral prejudiciul nu vor mai fi pasibile de pedeapsa cu inchisoarea.
Varianta aflata acum in vigoare a legii stabileste ca pedeapsa este doar inchisoare, chiar si atunci cand prejudiciul este platit.
Mai mult, conform noii legi care asteapta promulgarea sefului statului, pragul de 100.000 de euro poate fi depasit de evazionistii fiscali. Indiferent de cat de mare e prejudiciul, daca se achita integral plus 20% pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti, atunci judecatorul nu va mai putea condamna persoana inculpata la inchisoare. Spre exemplu,
daca ai 1.000.000 de euro obtinuti prin evaziune fiscala, esti prins si platesti 1.200.000 euro, scapi doar cu amenda.
Noul act stabileste urmatoarele: "in cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseste, facandu-se aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare".
Atentie! Eroarea de contabilitate nu inseamna evaziune fiscala!
In momentul de fata, pana la promulgarea legii deja verificate de CCR, pedeapsa pentru evaziune fiscala este de 2-8 ani de inchisoare. Daca pragul de 100.000 euro este depasit, pedeapsa creste cu 5 ani.
Odata promulgata noua lege, insa, inchisoarea va fi inlocuita cu amenda pentru cei care au posibilitatea de a plati sumele constatate ca fiind obtinute prin evaziune.