Procurorii membri ai MASP cer eliminarea legii privind pedeapsa doar cu amenda pentru evaziune fiscala despre care noi v-am informat AICI.
"La data de 01.04.2021 a fost publicata
Legea nr. 55/2021 de modificare a dispozitiilor legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, in cuprinsul actului normativ modificator fiind incluse 2 dispozitii de atenuare sau eliminare a sanctionarii persoanelor care au savarsit infractiunile prevazute de art. 8 si 9 din legea nr. 241/2005 (rambursari ilegale de TVA si evaziune fiscala), efectul cumulat al acestor dispozitii fiind de stabilire a unuia dintre cele mai blande regimuri de sanctionare din Uniunea Europeana si de incurajare a savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala.
Avand in vedere ca organismele internationale califica evaziunea fiscala ca infractiune grava iar in acest moment, prin
operationalizarea EPPO, o parte din competenta de investigare a acestor infractiuni va fi transferata catre aceasta institutie, fiind considerate infractiuni care aduc atingere intereselor Uniunii Europene, solicitam puterii legislative si puterii executive sa reexamineze aceste modificari si sa abroge dispozitiile care in realitate sunt o forma de dezincriminare mascata", a transmis Asociatia "Miscarea pentru apararea statutului procurorilor".
Procurorii subliniaza ca, intr-o prima etapa, legiuitorul a statuat posibilitatea aplicarii pedepsei amenzii in cazul in care prejudiciul care nu depaseste suma de 100.000 de euro este achitat de suspect/inculpat si obligativitatea aplicarii pedepsei amenzii atunci cand prejudiciul achitat nu depaseste 50.000 euro.
"Cu surprindere observam ca, dincolo de aceasta atenuare a sanctiunii in cazul faptelor pe care legiuitorul le considera de o gravitate redusa, prin art. 10 alin. 11 si 12 din aceeasi lege se creeaza o impunitate absoluta, indiferent de valoarea prejudiciului, atat timp cat cel putin unul dintre participantii la comiterea faptei este dispus sa plateasca prejudiciul si un procent aditional de 20%.
Se ajunge astfel ca gravitatea faptei si consecintele comiterii infractiunii sa fie evaluate, contrar criteriilor din dreptul procesual penal, doar prin raportare la capacitatea si vointa faptuitorului de a plati o suma in plus, probabil inspirat din sistemul cumpararii indulgentelor religioase. In mod absurd, in aceasta constructie legislativa, unei persoane care a savarsit infractiunea de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 90.000 de euro i se va aplica totusi pedeapsa amenzii, chiar daca achita prejudiciul insa nu mai poate achita un procent aditional de 20% in timp ce unei persoane care a savarsit infractiunea de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 1 milion de euro nu i se va aplica nicio pedeapsa daca este dispusa sa achite in plus ”comisionul” de 20% pentru bugetul statului", au mai transmis procurorii.
AMASP subliniaza cateva aspect care ar fi trebuit avute in vedere: