Parlamentul Romaniei a decis din nou ca cei care fac evaziune fiscala si sunt prinsi nu mai merg la inchisoare, daca achita prejudiciul.
Episodul din 2018 se repeta, asadar. Acum doi ani E-Juridic va informa cu privire la
proiectul de lege care fusese adoptat de Parlament si le permitea evazionistilor fiscali sa scape de urmarirea penala si pedeapsa cu inchisoarea, daca plateau prejudiciul constatat de autoritati. Actul a ajuns la CCR si magistratii au decis ca acesta nu este constitutional. Acum s-a reintors la parlamentari si a fost adoptat cu cateva mici modificari prin acordul dat de PSD, Pro Romania si ALDE. PNL si USR au votat impotriva.
Proiectul prevedea initial ca pentru a scapa de inchisoare evazionistii fiscali trebuiau sa plateasca prejudiciul plus 20% din totalul acestuia, pana la primul termen de judecata.
Acum, actul normativ care a fost schimbat in Camera Deputatilor prevede ca pentru evaziunea de pana la 100.000 euro sa fie platita doar o amenda daca platesc integral prejudiciul, iar daca achita si 20% in plus, fapta nu se mai pedepseste deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.
Conform noutatilor adoptate de alesii aflati la final de mandat, "in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9 (n.r. din Legea nr. 241/2005), daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda."
Mai mult, "in cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseste, facandu-se aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind
Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare".
Actul se afla la momentul redactarii acestui articol la secretariat pentru a se permite formularea unei eventuale noi sesizari catre CCR. In cazul in care aceasta nu apare pana vineri, proiectul de lege va ajunge la presedintele Romaniei pentru promulgare.
Ramane de vazut daca seful statului se va impotrivi acestei noutati sau va ajunge in Monitorul Oficial.