Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile Coduri penale - Pregatire profesionala organizata de Ministerul Public in 2011


In vederea realizarii prioritatilor stabilite de Ministerul Public pentru anul 2011, respectiv, indeplinirea conditionalitatilor din mecanismul de cooperare si verificare al Comisiei Europene, prin mentinerea fermitatii, evaluata prin cresterea eficientei in combaterea infractiunilor de coruptie, evaziune fiscala, spalare de bani si infractiuni savarsite prin violenta, recuperarea prejudiciilor sau dispunerea masurilor asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciilor produse prin infractiuni, a rezultat necesitatea coordonarii de la nivelul conducerii Ministerului Public a tuturor activitatilor de pregatire, a continuarii pregatirii si dezbaterilor profesionale pe teme ce se refera la prioritatile stabilite .

Astfel pe parcursul anului 2011, din perspectiva noilor coduri penal si de procedura penala,a necesitatii unificarii practicii judiciare,cresterii celeritatii  judecarii proceselor, ca teme de maxima actualitate pentru sistemul judiciar, coordonarea activitatilor de pregatire profesionala  si dezbaterilor  de lucru s-a concretizat intr-o agenda comuna, pe materii a judecatorilor, procurorilor si reprezentantilor institutiilor  ce au competente in domeniul judiciar.

Sub acest aspect s-au incheiat  protocoale de  colaborare  institutionala, in functie de tematica de interes comun, intre Ministerul Public si organizatiile profesionale ale judecatorilor, Consiliul Superior al Magistraturii, organizatiile neguvernamentale cu scopul crearii cadrului profesional de pregatire.           

Organizarea sesiunilor de pregatire s-a intemeiat pe principiul zonarii geografice, in scopul implicarii unor resurse financiare minime si intr-un format de intalniri regionale  dedicate fiecarei materii, cu un numar de participanti (cca 50) care sa asigure atat reprezentativitate dar si o dezbatere, analiza si sintetizare a problematicii in divergenta.

De  asemenea, in cadrul unui proiect al Societatii Academice din Romania (SAR) si al Fundatiei Freedom House Romania, finantat de Ambasada SUA in Romania, prin Programul Granturilor pentru Democratie, in parteneriat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a organizat un seminar de pregatire  profesionala in raport cu institutii procesuale nou reglementate in viitoarea legislatie penala, respectiv "principiul oportunitatii".

Un proiect derulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in parteneriat cu Fundatia Freedom House Romania si finantat de Oficiul European pentru Lupta Anti - Frauda (OLAF) a avut ca scop sustinerea eforturilor de combatere  a traficului ilegal de tigari din Republica Moldova in Romania si eficientizarea proceselor de cooperare transfrontaliera si interinstitutionala a celor doua tari in acest sector.

In domeniul proprietatii intelectuale, Ministerul Public coordoneaza acest domeniu alaturi de alte institutii cu atributii, fiind implicat in proiecte dedicate perfectionarii profesionale. In parteneriat cu Fundatia Freedom House Romania a organizat o dezbatere concentrata pe analiza legislatiei europene asupra dreptului de proprietate intelectuala, dedicata pregatirii si perfectionarii procurorilor in raport cu domeniile de competenta, in aceasta materie.

In domeniile de activitate in care Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus crearea unor retele de procurori specializati si realizarea strategiilor locale de investigare a cauzelor  si in domeniile in care sunt necesare eforturile interinstitutionale, cum ar fi: evaziune fiscala, contrabanda, spalarea banilor, mica coruptie, criminalistica, comunicare publica, practica juridica unitara, la care se adauga pregatirea profesionala in raport cu dispozitiile din noile coduri penale, au avut loc ori  sunt in  curs, sesiuni regionale pe materii.

Formatul sesiunilor regionale cuprinde participarea alaturi de procurori si judecatori, si a reprezentantilor  celorlalte institutii cu responsabilitati in domeniu: Politia Romana, Politia Romana de Frontiera, Directia Generala Anticoruptie, Serviciul Roman de Informatii, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, Institutul National de Medicina Legala, Institutul National de Expertize Criminalistice, dar si ai Consiliului Superior al Magistraturii, organizatii profesionale ale magistratilor, cum ar fi Uniunea Judecatorilor din Romania, precum si reprezentanti ai unor organizatii nonguvernamentale, in speta,  Freedom House Romania.

Astfel,

1) In materia comunicarii publice, tema intalnirilor o constituie “Reguli si bune practici in raport cu dispozitiile noilor coduri - Unificare practica de comunicare publica la nivelul Ministerului Public” si se intemeiaza pe n ecesitatea consolidarii si uniformizarii modului in care are loc informarea publica, autoevaluarea si radiografierea intregii comunicari publice la nivelul Ministerului Public, impactul noilor coduri asupra comunicarii publice, care presupune si pregatirea procurorilor desemnati sa realizeze activitatea de comunicare publica.

Pana in prezent au avut loc, incepand cu luna martie a acestui an, intalniri de lucru la Bucuresti, Cluj, Timisoara, lasi si Targu Mures cu procurori de la unitatile de parchete de pe raza respectivelor curti de apel. In cea de a doua parte a anului urmeaza sa fie organizate si continuate aceste intalniri si cu celelalte unitati de parchet.

2) Referitor la practica judiciara unitara, programul de perfectionare are in vedere dispozitiile din noul Cod penal si de procedura si plecand de la existenta unei practici neunitare, in colaborare cu Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii s-au realizat ori sunt in curs de realizare intalniri regionale intre procurori si judecatori de la instante si parchetele de pe langa acestea .copul intalnirilor il constituie necesitatea asigurarii unei interpretari unitare a actualelor dispozitii legale in materia traficului de persoane, tehnicilor de investigare si probatiune in  raport cu acest tip de infractionalitate dar si a noilor dispozitii legale penale si procesual penale. O analiza comuna si un schimb de bune practici intre procurori si judecatori prin prezentarea unor aspecte jurisprudentiale, desprinse din activitatea curenta de urmarire penala si de judecata reprezinta un suport semnificativ conturarea criteriilor de uniformizare. link materialul in extenso cu temele de la intalnirile regionale cu acest obiect, pe www.mpublic.ro mass media la rubrica evenimente .. 9-10 mai 2011

3) Un alt domeniu al pregatirii profesionale: „Combaterea micii coruptii” continua seria sesiunilor regionale demarate inca din 2010, in vederea eficientizarii institutionale intre structurile teritoriale ale Ministerului Public si politia judiciara a Directiei Generale Anticoruptie”.

Aceste intalniri regionale au avut loc in prima etapa, in perioada 12-13.05.2011, la lasi unde au participat procurori din  13 unitati de parchet, iar o a doua etapa s-a desfasurat in intervalul 02-03.06.2011 si a reunit procurori de la parchetele din alte 15 unitati de parchet. Cea de a treia intalnire s-a derulat in perioada 16-17.06.2011 si a reunit procurori din unitatile de parchet de la Bucuresti, Brasov, Covasna, Arges, Valcea, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Ialomita, Calarasi. La toate aceste  sesiuni de lucru participa reprezentanti ai Politiei Romane, Politiei Romane de Frontiera, Directiei Generale Anticoruptie, Serviciului Roman de Informatii, ofiteri de politie ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna .

Totodata, noile procedee probatorii si noile mijloace de proba, noile tehnici investigative reglementate de codul de procedura penala,  impun interpretare si aplicare unitara. De aceea, in cadrul sesiunilor sunt prezentate si analizate dispozitiile noilor coduri penale prin raportare la competentele fiecarei institutii, astfel incat participa alaturi de procurorii anume desemnati pe acest domeniu si ofiteri de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie

Un punct distinct al intalnirilor regionale l-a constituit prezentarea unor cazuri relevante instrumentate de catre procurori din cadrul parchetelor de pe langa tribunale, curti de apel, impreuna cu lucratori ai politiei judiciare din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, pentru a oferi  aplicatii si modele concrete jurisprudentiale in aceasta materie, in care s-au elaborat si ghiduri de bune practici pentru investigarea acestor tipuri de cauze. La finalul prezentarii au fost desemnate cele mai reprezentative cazuri instrumentate la nivelul judetelor convocate.

4) O alta problematica  abordata vizeaza domeniul criminalisticii, fiind dezbatute  in cadrul sesiunilor de lucru, tehnicile de investigare a infractiunilor de mare violenta din perspectiva noilor dispozitii ale Codului de procedura penala.

Astfel, s-au derulat in perioada 04-06.05.2011, la Constanta intalniri ale procurorilor criminalisti care isi desfasoara activitatea la nivelul parchetelor de pe langa tribunale si ofiterilor politiei judiciare de la fiecare Inspectorat Judetean de Politie, medici legisti, reprezentanti ai Institutului de Criminalistica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

5) In ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei si spalarii banilor au fost derulate in intervalul mai-iunie 2011 intalniri regionale, la care au participat procurori , ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, precum si ai Serviciului Roman de Informatii.

Tema acestor intalniri a constituit-o “Combaterea evaziunii fiscale, contrabandei si spalarii banilor. Competitie prin cooperare. Rezultate si perspective in lumina noilor dispozitii de drept substantial si procedural”. In cadrul intalnirilor au fost aprofundate riscurile, metodele si modalitatile de cooperare inter institutionala necesare obtinerii unor rezultate pozitive in domeniile prioritare si au fost abordate, din perspectiva noilor coduri incriminarea faptelor specifice fraudelor fiscale si aspectele privind elementele constitutive ale acestor infractiuni.

Cu aceasta ocazie, s-a subliniat faptul ca noile procedee probatorii si noile mijloace de proba reglementate de Codul de procedura penala impun o interpretare si aplicarea unitara de catre procurori anume desemnat, care instrumenteaza cu prioritate cauze din acest domeniu precum si de catre ofiterii de politie specializati. S-a mai aratat ca in aceste domenii deosebit de active, cautarea unor subterfugii legale, reprezinta o provocare pentru organele de urmarire penala si, in acest  context o pregatire profesionala,  bazata pe principalele noutati legislative reprezinta un punct principal de actiune.

Un punct distinct al acestor intalniri l-a constituit prezentarea unor cazuri relevante de catre echipe compuse din procurori si politisti de la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.  O noua serie de intalniri de lucru  pe aceasta tema vor fi derulate in cursul lunii septembrie a anului in curs.

6) Tot in sfera preocuparilor legate de pregatirea profesionala a procurorilor se inscrie si  Conferinta organizata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la sediul acestuia, in zilele de 7 si 8 iunie 2011, avand ca tema „Principiul oportunitatii in dreptul penal - practici internationale”.

Aceasta a fost derulata in cadrul programului „Initiativa pentru o Justitie curata (IJC), un proiect al Societatii Academice din Romania (SAR) si al Fundatiei Freedom House Romania, finantat de Ambasada SUA in Romania, prin Programul Granturilor pentru Democratie, in parteneriat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Lucrarile conferintei au reunit membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, judecatori de la instantele de pe raza Curtii de Apel Bucuresti si procurori de la parchetele de pe langa aceste instante, procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie, politisti ai Inspectoratului General al Politiei Romane precum si reprezentanti ai organizatiilor  neguvernamentale.

Data fiind importanta acestui nou principiu in legislatia romaneasca din perspectiva competentelor parchetelor si a celorlalte autoritati judiciare, conferinta a fost transmisa in sistem de videoconferinta la parchetele de pe langa Curtile de Apel, unde au fost invitati judecatori, procurori si politisti din teritoriu. Pe parcursul lucrarilor, peste 400 de participanti din teritoriu au formulat puncte de vedere pe tema conferintei, dezbaterile fiind interactive, inclusiv prin simularea unor cazuri de rezolvat in raport cu viitoarele prevederi legale, care prin aceasta reglementare in premiera in legislatia romaneasca va consacra pricipiului legalitatii.

Astfel, s-au avut in vedere informarea si pregatirea procurorilor, politistilor ce vor aplica acest principiu in activitatea de urmarire penala, precum si a judecatorilor sub al caror control de legalitate sunt supuse solutiile din faza de urmarire penala dispuse in temeiul acestui principiu.  Aplicarea practica a principiului oportunitatii va crea cadrul procesual in care procurorul va evalua nevoile, va anticipa solutia si se va putea concentra spre acele cauze penale care pot avea o finalitate judiciara. Dar, pentru a se putea evita o vulnerabilitate ce ar putea genera diferente de practica , un mecanism administrativ care sa recomande reguli de aplicare a principiului oportunitatii deci, un instrument flexibil, adaptabil in functie de evolutia realitatilor sociale a fost apreciat ca necesar.

Ministerul Public pledeaza pentru introducerea principiului oportunitatii, care va presupune si elaborarea unor ghiduri necesare aplicarii unitare a criteriilor de apreciere a naturii unei cauze, ca suport  ce va putea asigura protectia valorilor societatii prin interventia ferma si imediata a autoritatilor judiciare, concordant  interesului public. Prin acest principiu se vor stabili modalitati alternative adaptate realitatilor sociale, astfel incat, in cazul faptelor de importanta mica si medie sa fie instituite celui vinovat obligatii imediate (cum ar fi prestarea unor munci neremunerate in folosul comunitatii) sub sanctiunea revocarii acesteia si inceperii urmaririi penale in cazul neindeplinirii obligatiilor, acesta fiind doar un element de noutate al reglementarii principiului. Link materiale in extenso si concluziile pe www.mpublic.ro mass media  la rubrica evenimente 7,8 iunie 2011 …

7) Un alt proiect derulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in parteneriat cu Fundatia Freedom House Romania si finantat de Oficiul European pentru Lupta Anti - Frauda (OLAF) a avut ca tema „Intarirea capacitatii institutionale transfrontaliere in scopul combaterii traficului ilegal cu tigari”. Link materialul in extenso pe www.mpublic.ro mass-media la rubrica evenimente 18 februarie 2011…

Scopul acestui proiect a fost cel de sustinere a eforturilor de combatere  a traficului ilegal de tigari din Republica Moldova in Romania si eficientizarea proceselor de cooperare transfrontaliera si interinstitutionala a celor doua tari in acest sector.

Proiectul s-a concentrat pe obiective specifice, cum ar fi intarirea colaborarii intre autoritati, organizatii nonguvernamentale si mass-media in domeniul combaterii traficului ilicit de tigari; cresterea eficientei cooperarii dintre ofiterii autoritatilor vamale si ai politiei de frontiera din Romania si Moldova si, in general, intre toate organismele statale (din ambele tari) implicate direct in lupta impotriva traficului cu tigari si a fraudei, in special intre Ministerele Afacerilor  Interne, de Finante si de Justitie;imbunatatire a cadrului legal romanesc, care la ora actuala este prea complicat si fragmentat, ingreunand eforturile  autoritatilor in combaterea traficului;prezarea ofiterilor vamali si ai politiei de frontiera din Romania si Republica Moldova noi tehnici de combatere a traficului ilicit de tigari;specializarea jurnalistilor de investigatie din Romania si Republica Moldova in problemele traficului ilicit si a contrafacerii de tigari si astfel sa-i incurajeze sa urmareasca investigatii in acest domeniu.

In cadrul acestui proiect a fost sustinuta la Bucuresti, in ziua de 18.02.2011, Conferinta internationala „Strategii de combatere a traficului ilicit cu tutun”, eveniment ce a reunit peste 80 de reprezentanti ai autoritatilor statale si vamale din Romania si Republica Moldova, ai Uniunii Europene - Comisia Europeana/OLAF, ai Ministerului Justitiei, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, reprezentanti ai industriei de tutun si ai mass-media din ambele tari.

Totodata, au mai avut loc un seminar de pregatire si un workshop cu exercitii practice pentru politistii de frontiera si ofiterii vamali din Republica Moldova si Romania. Seminarul a vizat relevarea tehnicilor de identificare a produselor contrafacute si urmarirea si deconspirarea retelelor de trafic precum si includerea unui modul pe probleme legislative.

Programele de perfectionare continua la nivel descentralizat vor fi derulate prin directa implicare a conducerii a Ministerului Public, angajat atat in indeplinirea prioritatilor  asumate la inceputul acestui an dar si in asigurarea cadrului profesional de analiza, insusire a noilor coduri penal si de procedura penala.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Noile Coduri penale - Pregatire profesionala organizata de Ministerul Public in 2011":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016