Mai multe publicatii media cu acoperire nationala au anuntat ca ajutorul social ajunge 1200 de lei. Acest lucru nu este adevarat. Iata cateva explicatii si lamuriri esentiale.
Parlamentul Romaniei, prin votul decizional dat de Camera Deputatilor, a adoptat Pl-x nr. 453/2020 pentru modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Actul prevede cresterea indicatorului social de referinta (ISR) la 1.200 lei la data de 1 ianuarie 2023.
Art. 33^1 se va modifica in acest sens si va preciza urmatoarele:
- "(...)
- (2) Valoarea indicatorului social de referinta creste anual pana la atingerea valorii de 1200 de lei, dupa cum urmeaza:
- a) la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei;
- b) la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei;
- c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei."
Din 2024, valoarea indicatorului social de referinta se va modifica anual, prin legea bugetului de stat, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat pe an/an anterior.
In prezent, valoarea ISR este de 500 de lei.
Daca proiectul de lege Pl-x nr. 453/2020 va fi promulgat de presedintele Romaniei si va ajunge in Monitorul Oficial, atunci se va aplica si, da, persoanele care se incadreaza pentru ajutor social vor primi mai multi bani, insa nu vor obtine o suma apropiata de salariul minim pe economie.
Ajutor social de 1200 de lei? Adevarul e altul!
Mai multe publicatii media s-au grabit sa anunte senzationalul si au titrat fara responsabilitate ca "ajutorul social va fi 1200 de lei". Nu este adevarat.
In momentul de fata venitul minim garantat lunar care poate fi primit de cei care sunt asistati social de catre stat este, dupa cum urmeaza:
- 0,283 ISR, adica 142 lei pentru o persoana singura;
- 0,510 ISR, adica 255 lei pentru doua persoane;
- 0,714 ISR, adica 357 lei pentru trei persoane;
- 0,884 ISR, adica 442 lei pentru patru persoane;
- 1,054 ISR, adica 527 lei pentru cinci persoane.
Daca in familie sunt mai mult de 5 persoane, se acorda 0,073 ISR (36,5 lei) in plus peste suma de 527 lei pentru fiecare persoana care depaseste pragul.
Important! Suma acordata ca ajutor social unei persoane singure sau unei familii reprezinta diferenta dintre nivelul lunar al venitului minim garantat si venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei. Nu poti primi ajutor social in valoare de 142 lei ca persoana singura, daca ai un venit de 400 lei net lunar. Vei putea obtine doar 100 lei de la stat pentru a te putea incadra in limita de 500 de lei necesara obtinerii ajutorului social.
Asadar, pentru a primi ajutor social trebuie sa nu castigi mai mult de 500 de lei/luna, iar cel putin unul dintre membrii familiei beneficiare care este major, apt de munca si care nu urmeaza o forma de invatamant la cursuri de zi, are obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local. In cazul in care aceasta persoana isi pierde temporar sau definitiv capacitatea de munca, obligatia de a presta munca de interes local poate fi transferata altor persoane din familie, cu acordul primarului.
La stabilirea venitului net lunar al persoanei singure sau al familiei se iau in considerare toate veniturile pe care persoana, respectiv membrii familiei le-au realizat in luna dinaintea depunerii cererii. Aceste venituri le includ si pe cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, ca de exemplu pensiile, indemnizatiile de somaj, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent, obligatii legale de intretinere si alte creante legale.
Nu se iau in consideratie alocatia pentru sustinerea familiei, alocatia de stat pentru copii, bugetul personal complementar, stimulentele educationale pentru incurajarea participarii la educatia prescolara a copiilor provenind din familii defavorizate, bursele de studiu, bursele vocationale, sumele acordate copiilor cu nevoi educationale speciale, stimulente pentru invatare si sprijinul financiar acordat elevilor in cadrul Programului national de protectie sociala „Bani de liceu”, sume ocazionale acordate din bugetul statului sau bugetele locale cu titlu de compensare sau sprijin financiar extraordinar pentru situatii exceptionale, precum si veniturile obtinute din activitatile cu caracter ocazional desfasurate de lucratorii zilieri.
Mai mult, ca sa te poti incadra la primirea de ajutor social trebuie sa NU ai:
- cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei proprii;
- terenuri din jurul locuintei si curtea aferenta si alte terenuri intravilane care depasesc 1.000 metri patrati (mp) in zona urbana si 2.000 mp in zona rurala;
- autoturism(autoturisme) si/sau motocicleta(motociclete) cu o vechime mai mica de 10 ani, cu exceptia celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora;
- utilaje agricole: tractor, combina autopropulsata;
- utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul actionate hidraulic, mecanic sau electric;
- depozite bancare cu valoare de peste 3.000 RON;
- suprafete de teren, animale si pasari a caror valoare neta de productie anuala depaseste suma de 1.000 EUR pentru persoana singura, respectiv 2.500 EUR pentru o familie.
Valoarea minima a ajutorului social este de 10 lei pe luna.
Pastrand informatiile de mai sus in minte,
suma de putin peste 1200 de lei (1,054 ISR) va putea fi obtinuta doar de familiile formate din minimum 5 persoane (240 lei/persoana/luna) care se incadreaza in conditiile draconice de mai sus si va fi incasat doar incepand cu anul 2023. De la 1 ianuarie 2021, o familie formata din 5 persoane va putea obtine ajutor social in valoare de doar putin peste 780 lei (156 lei/persoana/luna).
O persoana singura care poate sa primeasca ajutor social va beneficia de la 1 ianurie 2021 de suma de 275 lei/luna, de la 1 ianuarie 2022 de suma de 349 lei/luna si de la 1 ianuarie 2023 de 424 lei/luna.
Va reamintim, finalmente, ca o analiza a Comisiei Europene a dezvaluit ca
riscul de saracie este foarte ridicat in Romania, asadar cresterea ISR si, implicit, a ajutorului social este o masura pe care trebuia sa o luam ca stat membru.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: Suntem un SRL cu activitati in domeniul constructiilor si urmeaza sa executam un proiect in Germania. Ce trebuie sa facem daca dorim sa angajam o persoana cu dubla cetatenie romana/germana, cu domiciliul si in Germania si in Romania, pentru a participa la proiect pe postul de translator. Cum platim salariatul daca acesta doreste plata contributiilor in Germania, avand in vedere faptul ca are o vechime in munca de peste 20 de ani in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<