Persoanele care adopta un copil sau mai multi vor putea primi pana la 1350 de lei/luna pentru fiecare copil. Exista, insa, cateva conditii care trebuie indeplinite.
Guvernul a aprobat un proiect legislativ prin intermediul caruia, printre altele, se maresc sumele primite de catre persoanele care adopta copii. Initiativa pentru modificarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei stabileste noi valori pentru indicatorii sociali de referinta (ISR).
"Adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiaza, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizatie lunara, raportata la indicatorul social de referinta, in cuantum de 1,20 ISR (indicator social de referinta, in valoare de 500 de lei - n.red.), pentru fiecare copil care, la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de incuviintare a adoptiei, se afla in una din urmatoarele situatii: a) avea varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani; b) era incadrat in grad de handicap usor sau mediu; c) facea parte dintr-un grup de 2 frati adoptabili impreuna", scrie in proiectul de lege aprobat de Guvern.
Important! Proiectul are nevoie de votul Parlamentului, de promulgarea sefului statului si de publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.
Analizand initiativa legislativa intelegem urmatoarele:
Citeste si:
In cazul in care un copil adoptat intruneste doua dintre conditiile de mai sus se acorda sume lunare majorate cu 25%. Adica vorbim despre fie 750 de lei, fie 1.125 de lei.
In cazul in care un copil adoptat intruneste toate cele trei conditii de mai sus, indemnizatia va ajunge la 1350 de lei/luna.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Atentie! Aceste sume se vor acorda incepand de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de incunviintare a adoptiei.
Banii se vor acorda pana la varsta de 18 ani sau, in unele cazuri, pana la 26 de ani, cu conditia ca tanarul sa-si continue toate studiile.
Parintii copilului adoptat vor putea deconta unele cheltuieli cu copilul in limita a 1500 de lei/an. In plus, angajatorii parintilor ar putea suporta unele cheltuieli cu copiii, dupa care le vor putea deduce din impozitul pe venit aferent anului in care acele cheltuieli au fost facute.
Copiii adoptati vor beneficia si de alocatia de stat, dar cuantumul de 84 de lei a ramas neschimbat pana la data scrierii acestui articol.
S-ar putea sa te intereseze si: Este vaccinarea obligatorie in Romania?
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri