Alarmant! Firmele aflate in stare insolventa au inregistrat cresteri cu 58%
in primul trimestru al lui 2009 comparativ cu cel al anului 2008
La doar 2 zile de la desfasurarea Primului Seminar Online pe probleme de Insolventa si de Recuperare a creantelor de la clientii rau-platnici, organizat de Editura Rentrop&Straton, in cursul zilei de ieri un studiu recent facut public de Coface Romania informa opinia publica asupra situatiei alarmante care face ca tot mai multe firme sa se confrunte cu aceasta problematica. Acesta ne atrage atentia, acum mai mult ca niciodata, asupra faptului ca in primul trimestru al acestui an numarul firmelor aflate in stare de insolventa a crescut cu peste 50% comparativ cu aceiasi perioada a anului trecut. In aceasta situatie se afla 5.173 de firme care se confrunta cu diverse stadii ale insolventei.
Din numarul total de firme aflate in insolventa, un numar de 888 de firme sunt in stadiul de procedura simplificata, 2.084 in procedura generala de insolventa, 2.183 in faliment iar 18 in reorganizare judiciara. O mare problema a acestor firme este reprezentata de necunoasterea ori necunoasterea corecta a procedurilor legale pentru a depasi aceste situatii cat mai ales a modului prin care se poate evita insolventa. Recuperarea creantelor/debitelor inregistrate in contabilitatea firmelor, de la clientii aflati in imposibilitatea de plata, poate ajuta o firma sa evite ajungerea in starea de insolventa prin utilizarea corecta a unor instrumente si proceduri legale precum ordonanta de plata, somatia de plata etc.
Peste 18% dintre firmele in stare de insolventa sunt din Bucuresti si cu un procent dublu cele din Constanta. Pe baza acelorasi date furnizate de Registrul Comertului si analizate de Coface, se pare ca la sfarsitul anului 2008 era un numar total de 14.483 de firme in insolventa, dintre care: 6.022 in procedura generala de insolventa, 4.771 in cea simplificata de insolventa, nu numar de 3.672 de firme intrate deja in faliment iar 18 in punctul de reorganizare judiciara.
Firmele care au intrat in starea de faliment anul trecut faceau parte din domenii precum industria extractiva, comertul cu amanuntul, constructii, restauratie si hoteluri, IT, tranzactii imobiliare. O zona importanta marcata de cresteri ale falimentelor este in special piata imobiliara care, din cauza blocarii investitionale, corelata cu stagnarea creditarii in sistemul bancar a facut ca acestea sa se confrunte cu intarzierea platilor datorate la bugetul de stat. Acesta este motivul pentru care multi constructori au decis sa amane sau sa intrerupa investiile imobiliare.
Coface mai arata in prezentul studiu: "Aceasta cifra, in crestere cu 58% fata de numarul insolventelor inregistrate in perioada similara a anului trecut, confirma tendinta de inrautatire a situatiei companiilor romanesti identificata la sfarsitul anului anterior, pe fondul accentuarii crizei economico-financiare globale, precum si previziunile conform carora la sfarsitul anului 2009 numarul companiilor insolvente va depasi 20.000".
60 de raspunsuri clare acordate de specialisti la 60 de intrebari incurcate va ajuta sa scapati ACUM de insolventa si sa va recuperati creantele de la clientii rau-platnici! Aflati TOTUL despre procedurile legale de recuperare a creantelor si despre cum puteti evita sau solutiona insolventa.
Ilinca Banu
Teste distractive pentru clasa pregatitoare Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier juridic
Administrator
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri