Avizul de inspectie fiscala reprezinta documentul prin care organele de inspectie fiscala instiinteaza contribuabilul/ platitorul in legatura cu inspectia fiscala care urmeaza sa se efectueze la acesta.
In Avizul de inspectie fiscala sunt precizate urmatoarele informatii:
- temeiul juridic al inspectiei fiscale;
- impozitele, taxele, contributiile si alte venituri ale bugetului general consolidat care fac obiectul inspectiei;
- perioada supusa controlului pentru fiecare tip de impozit, taxa, contributie si alte venituri ale bugetului general consolidat;
- data de incepere a inspectiei fiscale;
- posibilitatea de a solicita amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale.
Afla ce vizeaza controalele ANAF din lucrarea Controale fiscale pe TVA. Rambursare fiscala, documente justificative, exemple practice, de la Rentrop & Straton ...click AICI pentru detalii si comanda<<<
Avizul de inspectie fiscala se intocmeste de catre organele de inspectie fiscala si se transmite contribuabilului care urmeaza a face obiectul unei inspectii fiscale generale sau partiale, inainte de inceperea inspectiei fiscale cu 30 de zile pentru marii contribuabili si cu 15 zile pentru ceilalti contribuabili/ platitori.
Contribuabilul/ Platitorul poate renunta la beneficiul perioadei de comunicare a avizului de inspectie fiscala.
Citeste si:
Penalitatea de nedeclarare in 2022. Cat datorezi statului daca nu iti platesti obligatiile fiscale
Avizul de inspectie fiscala se comunica la inceperea inspectiei fiscale in urmatoarele situatii:
1. In cazul efectuarii unei inspectii fiscale la un contribuabil/platitor aflat in procedura de insolventa;
2. In cazul in care, ca urmare a unui control inopinat, se impune inceperea imediata a inspectiei fiscale;
3. Pentru extinderea inspectiei fiscale la perioade sau creante fiscale, altele decat cele cuprinse in avizul de inspectie fiscala initial;
4. In cazul refacerii inspectiei fiscale ca urmare a unei Decizii de solutionare a contestatiei;
5. In cazul unor cereri ale contribuabilului/platitorului pentru a caror solutionare, ca urmare a analizei de risc, este necesara efectuarea inspectiei fiscale.
In situatia in care se procedeaza la extinderea inspectiei fiscale la perioade sau obligatii fiscale, altele decat cele cuprinse in Avizul de inspectie fiscala initial, Avizul de inspectie fiscala se comunica inainte de inceperea verificarii obligatiilor fiscale sau perioadelor pentru care s-a extins inspectia fiscala.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: Suntem un SRL cu activitate in domeiul constructiilor, cu sediul in Romania si urmeaza sa executam un proiect in Germania pe o durata de 10 luni. Pentru aceasta dorim sa angajam o persoana pe postul de translator, care poate fi cetatean german, cetatean roman cu rezidenta in Germania sau alt cetatean strain vorbitor de germana si romana cu permis de munca in Germania. Unde facem angajarea persoanei respectve, in Romania urmata de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Unui administrator cu contract de management, cu remuneratie nu cu salariu, i se poate aplica deductibilitatea pentru pensia facultativa pilon III, o parte suportata de administrator si celalta parte de catre societate? in limita a 400 euro /an si in limita plafonului lunar de cel mult 33%?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<