Guvernul a asigurat Fondul Monetar International ca pana la finele lunii decembrie va inainta Parlamentului un nou proiect care sa reglementeze procedura insolventei, cu prevederi mai clare care sa sprijine salvarea din timp a afacerilor viabile si sa asigure “iesirea rapida” a firmelor neviabile.
Asigurarea a fost inclusa in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in negocierile din aceasta luna.
“Dupa ce ordonanta de urgenta privind Codul insolventei a fost decisa de Curte ca fiind neconstitutionala, ne vom consulta cu toate partile implicate relevante asupra revizuirii proiectului. Vom prezenta Parlamentului o lege pana la sfarsitul lunii decembrie 2013, vizand o mai buna sustinere pentru salvarea din timp a firmelor viabile si iesirea rapida a celor non-viabile”, se arata in documentul citat de Mediafax.
Guvernul asigura ca noul text va fi elaborat in consultare cu staff-ul FMI si se va baza pe recomandarile acestora, cel putin in ceea ce priveste procedurile premergatoare insolventei, votul creditorilor, finantarile prioritare, rangul creantelor si cerintele de notificare.
Prin Codul Insolventei, Guvernul a abrogat vechea Lege 85/2006 privind procedura insolventei si a decis ca noile prevederi cuprinse in Cod vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare.
Sursa
Wall-Street.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<