Guvernul a asigurat Fondul Monetar International ca pana la finele lunii decembrie va inainta Parlamentului un nou proiect care sa reglementeze procedura insolventei, cu prevederi mai clare care sa sprijine salvarea din timp a afacerilor viabile si sa asigure “iesirea rapida” a firmelor neviabile.
Asigurarea a fost inclusa in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in negocierile din aceasta luna.
“Dupa ce ordonanta de urgenta privind Codul insolventei a fost decisa de Curte ca fiind neconstitutionala, ne vom consulta cu toate partile implicate relevante asupra revizuirii proiectului. Vom prezenta Parlamentului o lege pana la sfarsitul lunii decembrie 2013, vizand o mai buna sustinere pentru salvarea din timp a firmelor viabile si iesirea rapida a celor non-viabile”, se arata in documentul citat de Mediafax.
Guvernul asigura ca noul text va fi elaborat in consultare cu staff-ul FMI si se va baza pe recomandarile acestora, cel putin in ceea ce priveste procedurile premergatoare insolventei, votul creditorilor, finantarile prioritare, rangul creantelor si cerintele de notificare.
Prin Codul Insolventei, Guvernul a abrogat vechea Lege 85/2006 privind procedura insolventei si a decis ca noile prevederi cuprinse in Cod vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare.
Sursa
Wall-Street.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatii nu-si efectueaza toate zilele de concediu de odihna alocate intr-un an, programarea concediilor pentru anul urmator trebuie sa contina doar zilele de concediu de odihna aferente anului urmator, sau si zilele neefectuate si reportate la final de an?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<