Fostul primar UDMR al municipiului Sfantu Gheorghe in 1992-2008, Albert Almos, a fost amendat in 2002 pentru ca a dat jos drapelul romanesc de pe cladirea Primariei.
Actual senator, Almos a facut plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si a castigat: statul roman a fost obligat de CEDO sa ii plateasca fostului primar o despagubire de 6.755 de euro insumand amenda platita, daune materiale, morale si cheltuieli de judecata. Adevarul.ro a discutat cu senatorul UDMR despre importanta pe care o au simbolurile in sentimentul national al maghiarilor din Romania.
Adevarul.ro: Care a fost parcursul procesului cu instantele romanesti si apoi la CEDO?
Albert Almos: La inceputul anului 2002 a fost o Hotarare de Guvern care a reglementat folosirea simbolurilor nationale, adica insemnul si stema. S-a scris negru pe alb: 2 drapele la intrarea in cladire. Eu m-am conformat si am pus drapelul Romaniei nu pe cupola institutiei, adica pe punctul cel mai inalt, ci la intrare.
Pana atunci steagul era arborat pe cupola Primariei?
Nu, ramasese acolo dupa o festivitate. Si prefectul m-a dat in judecata cum ca as fi savarsit o actiune ilegala. A fost intocmit un proces-verbal. In prima faza procesul a fost stramutat la Onesti, unde nu mi s-a dat voie sa ma apar. La recurs, la Curtea de Apel Bacau, la fel s-a decis, ca sunt vinovat.
Asa ca mi-am cautat dreptatea la Strasbourg pentru ca judecatorii din Romania nu mi-au dat dreptul sa fiu ascultat. Am platit o amenda de 100 de milioane de lei vechi.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
La noi procesul a durat aproximativ doi ani, dupa care s-a transferat la Strasbourg. La inceputul acestui an s-a luat decizia CEDO, ca trebuie sa primesc banii inapoi.
Sursa: Adevarul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri