Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) nu este de acord cu alegerea unui procuror in functia de presedinte al Consiliul Superior al Magistraturii si a decis convocarea, miercurea viitoare, a Consiliului Director in vederea discutarii acestei probleme.
'Asociatia Magistratilor din Romania considera un lucru nefiresc si nelalocul lui alegerea in functia de presedinte al organismului care garanteaza independenta justitiei a unui procuror a carui activitate este supusa controlului ierarhic si care functioneaza sub autoritatea ministrului justitiei. Controlul ierarhic exercitabil conform Constitutiei asupra unei persoane care conduce o institutie reprezinta o forma de control asupra institutiei insesi', sustine AMR intr-un comunicat remis sambata AGERPRES.
Potrivit AMR, dincolo de interdictii legale exprese, interpretarea sistematica si teleologica a Constitutiei si a legii de organizare a CSM 'duce fara putinta de tagada' la concluzia ca, in calitate de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de un presedinte judecator.
Asociatia Magistratilor din Romania a decis convocarea Consiliului Director pentru data de miercuri, 9 ianuarie, pentru a dispune, dupa consultarea prealabila a magistratilor din Romania, 'cu privire la demersurile necesare pentru respectarea legalitatii, respectiv a traditiei si cutumei institutionale create in relativ scurta perioada de timp in care Consiliul Superior al Magistraturii a functionat in actuala forma'.
Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa vineri presedinte al CSM, cu 10 voturi pentru si opt impotriva, fiind pentru prima data in istoria Consiliului cand un procuror ocupa acest post.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<