Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) nu este de acord cu alegerea unui procuror in functia de presedinte al Consiliul Superior al Magistraturii si a decis convocarea, miercurea viitoare, a Consiliului Director in vederea discutarii acestei probleme.
'Asociatia Magistratilor din Romania considera un lucru nefiresc si nelalocul lui alegerea in functia de presedinte al organismului care garanteaza independenta justitiei a unui procuror a carui activitate este supusa controlului ierarhic si care functioneaza sub autoritatea ministrului justitiei. Controlul ierarhic exercitabil conform Constitutiei asupra unei persoane care conduce o institutie reprezinta o forma de control asupra institutiei insesi', sustine AMR intr-un comunicat remis sambata AGERPRES.
Potrivit AMR, dincolo de interdictii legale exprese, interpretarea sistematica si teleologica a Constitutiei si a legii de organizare a CSM 'duce fara putinta de tagada' la concluzia ca, in calitate de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de un presedinte judecator.
Asociatia Magistratilor din Romania a decis convocarea Consiliului Director pentru data de miercuri, 9 ianuarie, pentru a dispune, dupa consultarea prealabila a magistratilor din Romania, 'cu privire la demersurile necesare pentru respectarea legalitatii, respectiv a traditiei si cutumei institutionale create in relativ scurta perioada de timp in care Consiliul Superior al Magistraturii a functionat in actuala forma'.
Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa vineri presedinte al CSM, cu 10 voturi pentru si opt impotriva, fiind pentru prima data in istoria Consiliului cand un procuror ocupa acest post.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<