Propunere legislativa privind initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei Romaniei, cunoscuta si sub denumirea de "Fara penali in functii publice", a fost inregistrata in Camera Deputatilor sub Pl-x nr. 237/2019.
Initiatorii acestei propuneri de revizuire a Constitutiei sunt cetatenii Romaniei.
In expunerea de motive a propunerii de revizuire a Constitutiei se arata, printre altele, faptul ca prin adoptarea acestei legi se vor remedia si problemele semnalate de Avocatul Poporului "prin consacrarea la nivel constitutional a unei conditii de integritatea unitare, similara celei privind membrii Guvernului, ce ar urma sa se aplice persoanelor care candideaza pentru a fi alese in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei.
In plus, se arata si faptul ca prin Codul Bunelor Practici in Materie Electorala, elaborat de Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) din cadrul Consiliului Europei, persoanele pot fi private de drepturile electorale numai daca sunt intrunite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
Totodata, se specifica si faptul ca in Constitutiile mai multor tari europene deja exista astfel de limitari pentru persoanele condamnate:
Cunoscuta publicului larg drept initiativa "Fara penali in functii publice", propunerea de revizuire a Constitutiei a strans 1.050.425 de semnaturi.
Asupra acestei initiative s-a exprimat si Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) care a constatat in data de 9 aprilie 2019 ca "initiativa legislativa a cetatenilor intitulata "Lege de revizuire a Constitutiei Romaniei" indeplineste conditiile prevazute de art. 150 si art. 152 din Constitutie".
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Fise distractive pentru gradinita
Mai jos regasim forma initiala a proiectului de revizuire a Constitutiei. E posibil ca acesta sa sufere modificari in Camera Deputatilor sau Senat.
LEGE de revizuire a Constitutiei Romaniei
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. - Dupa alineatul (2) al articolului 37 din Constitutia Romaniei, revizuita prin Lgea nr. 429/2003, aprobata prin referendumul national organizat in zilele de 18 - 19 octombrie 2003 si republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."
Art. II. - Revizuirea Constitutiei se supun aprobarii prin referendum, organizat potrivit dispozitiilor art. 151, alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata.
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu respectarea prevederilor art. 151, alin (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
In momentul de fata mai sunt necesari doi pasi pentru ca Legea fundamentala a tarii sa fie modificata:
Descarca dand click AICI forma initiatorului!
Descarca dand click AICI expunerea de motive!
Descarca dand click AICI avizul Consiliului Legislativ!
Descarca dand click AICI Decizia Curtii Constitutionale nr. 222/2019!
Vom actualiza articolul cu noutati pe masura ce parcursul legislativ implineste noi pasi.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri