Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2021 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatii institutiilor care nu folosesc e-mailul, obligati sa stea pana la ora 20 la birou

Debirocratizarea devine o prioritate pentru alesii poporului, astfel ca angajatii institutiilor care au program cu publicul si nu folosesc e-mailul (comunicarea electronica) vor trebui sa stea la birou pana la ora 20.

Un nou proiect legislativ depus in Senat pentru dezbatere stabileste ca sistemul administrativ trebuie debirocratizat, iar accesul cetatenilor la serviciile publice trebuie inlesnit. Mai multi deputati si senatori ai USR au semnat pentru sustinerea acestei initiative care ar urma sa schimbe programul unor functionari publici sau sa se munceasca in mai multe schimburi.

Acestia arata in expunerea de motive a initiativei privind combaterea birocratiei in activitatea de relatii cu publicul a autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale ca programul acestora nu corespunde cu cel al cetatenilor, iar de multe ori un cetatean trebuie sa lipseasca de la munca pentru a-si rezolva probleme cu administratia publica locala, judeteana sau nationala.

"Acest fapt, precum si lipsa digitalizarii, fac serviciile publice greu accesibile. Societatea isi exprima foarte des ingrijorarea cu privire la birocratia excesiva si efortul considerabil pe care trebuie sa il depuna pentru a obtine servicii publice.", mai arata deputatii si senatorii USR in expunerea de motive. 

Acestia propun ca institutiile publice care nu primesc documente prin e-mail sau alte mijloace electronice de comunicare sa lucreze pana la orele 20 in doua zile din saptamana. Parlamentarii initiatori arata ca astfel s-ar "elimina aceste impedimente din administratie si ar simplifica mult accesarea serviciilor publice si interactiunea cetateanului cu institutiile publice."

Iata ce vor sa schimbe prin lege oamenii USR.

LEGE privind combaterea biroratiei in activitatea de relatii cu publicul a autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale 

Art. I - Autoritatile si institutiile publice centrale si locale care au program de lucru cu publicul si nu primesc documente prin mijloace electronice de comunicare sunt obligate sa asigure accesul cetatenilor pana la ora 20 in douza zile lucratoare pe saptamana. 

Art. II - In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba, prin hotarare, modificarile corespunzatoare ale Hotararii Guvernului nr. 1723/2004 privind aprobarea Programului de masuri pentru combaterea birocratiei in activitatea de relatii cu publicul, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1009 din 2 noiembrie 2004, cu modificarile ulterioare.

 

lege debirocratizare program ora 20


Mai jos puteti gasi si HG 1723/2004 in varianta aflata in vigoare!


Hotararea nr. 1723/2004 privind aprobarea Programului de masuri pentru combaterea birocratiei in activitatea de relatii cu publicul

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1
Se aproba Programul de masuri pentru combaterea birocratiei in activitatea de relatii cu publicul, prevazut in anexa nr. 1, denumit in continuare Program.

Art. 2
(1) Ministerele si celelalte autoritati ale administratiei publice centrale si locale au obligatia aplicarii Programului in domeniile proprii de responsabilitate.

(2) In termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari, autoritatile si institutiile publice prevazute la alin. (1) vor elabora planuri de actiune proprii pentru realizarea masurilor stabilite in cadrul Programului. Planurile proprii se aproba de conducatorul autoritatii sau institutiei publice.

(3) Masurile pe termen scurt, prevazute la cap. A pct. I din Program, se realizeaza in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

(4) Masurile pe termen mediu, prevazute la cap. A pct. II din Program, se realizeaza pana la 1 martie 2005.

(5) Masurile pe termen lung, prevazute la cap. A pct. III din Program, se realizeaza esalonat, pana la data de 1 iunie 2006.


Art. 3

(1) Ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale vor informa lunar Guvernul cu privire la stadiul realizarii masurilor prevazute in Program.

(2) Prefecturile coordoneaza actiunile initiate de catre autoritatile administratiei publice locale in aplicarea prezentei hotarari, precum si de catre serviciile publice deconcentrate, verifica stadiul realizarii masurilor din cadrul Programului si informeaza lunar Guvernul cu privire la concluziile rezultate.

Art. 4
(1) Nerespectarea prevederilor Programului atrage raspunderea disciplinara sau contraventionala, dupa caz, a celor vinovati, conform legii.

(2) Constituie contraventii si se sanctioneaza, dupa cum urmeaza, urmatoarele fapte:

a) cu amenda de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei, nerespectarea de catre autoritatile administratiei publice, centrale sau locale, a masurii prevazute in cap. A pct. I lit. a) din Program;

b) cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei, nerespectarea de catre autoritatile administratiei publice, centrale sau locale, a masurilor prevazute in cap. A pct. I lit. b)-c) si e)-h) si in cap. A pct. II lit. a)-e) din Program;

c) cu amenda de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei, nerespectarea de catre personalul destinat sa asigure relatia cu publicul a masurilor prevazute in cap. A pct. I lit. d) si in cap. B din Program.

(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul de control anume imputernicit din ministere si alte institutii publice centrale, precum si de catre prefect si persoanele imputernicite de acesta, pentru autoritatile administratiei publice locale.

(4) Contraventiilor prevazute la alin. (2) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.


Art. 5
In prima luna a anului primarii comunica fiecarui contribuabil, in scris, principalele activitati de interes public desfasurate in anul incheiat, precum si obiectivele si sarcinile pentru anul in curs, conform modelului prevazut in anexa nr. 2.

Art. 6
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:
Seful Cancelariei Primului-Ministru,
Alin Teodorescu
p. Ministrul de stat, ministrul administratiei si internelor,
Toma Zaharia,
secretar de stat
Ministrul delegat pentru administratia publica,
Gheorghe Emacu
p. Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucuresti, 14 octombrie 2004.

Nr. 1.723

ANEXA Nr. 1 
PROGRAMUL DE MASURI pentru combaterea birocratiei in activitatea de relatii cu publicul

A. Autoritatile administratiei publice centrale si locale vor lua urmatoarele masuri:

I. Masuri pe termen scurt:

a) programul de lucru cu publicul se stabileste astfel ca in zilele lucratoare sa se asigure accesul cetatenilor intre orele 9,00 si 17,00 si in cel putin 3 zile pe saptamana, intre orele 9,00 si 19,00, iar sambata, cel putin intre orele 9,00 si 14,00. Programul de lucru cu publicul se afiseaza la loc vizibil;

b) pentru categoriile de solicitari care presupun completarea unor formulare tipizate, se afiseaza modelele de completare a cererilor;

c) numele persoanelor cu functii de conducere, incepand cu cel al conducatorului unitatii, se afiseaza in spatiile destinate activitatii cu publicul, precizandu-se programul de audiente al acestora;

d) personalul destinat sa asigure relatia cu publicul face cunoscute datele proprii de identificare, prin intermediul unui ecuson purtat vizibil asupra sa sau prin alt mod de afisare. Modelul ecusonului este prezentat in anexa la prezentul program;

e) punctele de lucru cu publicul se organizeaza in locuri usor accesibile, asigurandu-se marcarea acestora, precum si indicarea traseelor de acces;

f) in spatiile destinate lucrului cu publicul se afiseaza domeniile de competenta ale autoritatii sau institutiei publice, prin ordonarea tematicii in functie de specificul problematicii abordate sau al grupului tinta; redactarea articolelor se face cu titluri lizibile, accesibile tuturor categoriilor de cetateni;

g) la sediul serviciilor publice deconcentrate si al autoritatilor administratiei publice locale de la nivel judetean/municipal se instaleaza linii telefonice speciale pentru asigurarea accesului cetatenilor la informatiile de interes public. Numerele de telefon se mediatizeaza in mod corespunzator;

h) periodic se realizeaza actiuni de mediatizare, inclusiv in mass-media locala, a legislatiei care reglementeaza drepturile cetateanului in relatia cu administratia publica.


II. Masuri pe termen mediu:

a) spatiile destinate activitatii cu publicul se amenajeaza corespunzator, fara ghisee opace, cu iluminare suficienta si conditii civilizate de lucru;

b) pentru toate serviciile publice care intra in competenta autoritatii publice, se asigura in mod operativ si gratuit imprimatele tip necesare. Imprimatele tip vor cuprinde si lista exacta a actelor necesar a fi anexate cererii;

c) extinderea liniilor telefonice tip "linia verde" in scopul oferirii persoanelor fizice a posibilitatii de a obtine informatii legate de modul de aplicare a legislatiei specifice fiecarui domeniu de activitate;

d) publicarea si actualizarea periodica, pe pagina oficiala de Internet a autoritatii publice, a unor materiale cu caracter informativ;

e) facilitarea adresarii in scris, prin comunicarea si mediatizarea adresei de e-mail, pentru transmiterea solicitarilor si petitiilor.


III. Masuri pe termen lung:

a) implementarea sistemului de management al calitatii, respectiv al procesului de certificare a calitatii serviciilor - ISO 9001, pentru serviciile catre cetateni;

b) desfasurarea relatiilor cu publicul in spatii special destinate, in sali dotate cu mobilier corespunzator si cu aparatura necesara preluarii si inregistrarii in format electronic a cererilor;

c) angajarea de personal specializat avand aptitudinile necesare pentru relatia cu publicul;

d) instalarea unui numar suficient de roboti telefonici pentru preluarea permanenta a solicitarilor;

e) introducerea sau extinderea, dupa caz, a sistemului Intranet, in vederea eliminarii timpilor morti in cadrul operatiunilor de gestionare si prelucrare a informatiei;

f) introducerea treptata a programarilor, astfel incat sa se previna aglomerarea sau suprasolicitarea compartimentelor de lucru cu publicul, precum si a unor servicii speciale pentru rezolvarea unor cereri cu caracter vadit de urgenta;
Jurisprudenta (1)

g) separarea functiilor de front-office si back-office ori de cate ori acest lucru este posibil. Personalul cu atributii in domeniul indrumarii cetateanului nu va fi implicat in activitati de prelucrare a informatiilor si de eliberare a documentelor;

h) preluarea de catre personalul destinat lucrului cu publicul a oricarui tip de solicitare de competenta autoritatii publice si asigurarea transmiterii acesteia spre solutionare compartimentelor de specialitate;

i) deschiderea unor centre de indrumare pentru cetateni in municipiile resedinta de judet, in cadrul carora urmeaza a se desfasura activitati, programe si informari in vederea familiarizarii cetateanului cu legislatia aplicabila fiecarui domeniu de activitate.


IV. Masuri pentru imbunatatirea pregatirii personalului destinat asigurarii relatiilor cu publicul:

a) perfectionarea pregatirii profesionale si a aptitudinilor de comunicare a personalului de la ghiseu, prin cursuri de specializare, la inceputul activitatii si periodic, cel putin o data la doi ani;

b) instituirea unui sistem permanent de verificare a functionarilor care lucreaza cu publicul, precum si a unui sistem sanctionatoriu pentru nerespectarea legislatiei incidente fiecarui domeniu de activitate.


B. Obligatii privind standardul etic al personalului destinat asigurarii relatiei cu publicul:

a) sa dea dovada de disciplina atat in relatiile cu cetatenii, cat si in cadrul institutiei in care isi desfasoara activitatea;

b) sa fie calm, politicos si respectuos pe intreaga perioada de realizare a relatiei cu publicul;

c) sa manifeste o atitudine pozitiva si rabdare in relatia cu cetateanul;

d) sa foloseasca un limbaj adecvat si corect din punct de vedere gramatical;

e) sa pastreze confidentialitatea tuturor informatiilor relevante obtinute de la cetatean;

f) sa formuleze raspunsuri legale, complete si corecte si sa se asigure ca acestea sunt intelese de cetatean;

g) sa indrume cetateanul catre serviciul de specialitate in vederea obtinerii de informatii detaliate care depasesc competentele structurii de asistenta;

h) sa intrerupa activitatea cu publicul numai in situatia folosirii de catre cetatean a unui limbaj trivial, a formularii de amenintari la adresa sa ori a utilizarii de catre cetatean a violentei verbale/fizice.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Data aparitiei: 05 Noiembrie 2018
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Angajatii institutiilor care nu folosesc e-mailul, obligati sa stea pana la ora 20 la birou":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


©2021 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2021

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016