Tinerii care fac internship ar putea ramane cu mai multi bani prin relaxarea taxarii, prevede un proiect de lege depus in Parlament de USR. Initiatorii proiectului de act normativ cer ca indemnizatia de internship sa fie impozitata doar daca depaseste salariul de baza minim brut pe tara.
Mai exact, statul ar urma sa taxeze doar diferenta intre indemnizatia de internship si valoarea salariului de baza minim brut pe tara, prevede
proiectul USR.
In prezent, un tanar aflat intr-un stagiu ca intern pentru pregatirea sau perfectionarea profesionala, poate fi platit cu suma de 1650 lei, brut. Suma reprezinta echivalentul a 50% din salariul de baza minim brut pe tara care, la data de 1 ianuarie 2024, era de 3.300 Lei. Dupa plata taxelor, (impozit pe venit + contributii sociale obligatorii), un intern ramane cu un salariu net de doar 990 RON.
Daca va fi adoptata initiativa USR, atunci un intern va primi ”in mana” cel putin 1650 lei. De asemenea, indemnizatiile sub 3300 lei vor ajunge integral in buzunarul tinerilor si doar indemnizatiile ce depasesc 3300 lei brut vor fi impozitate, dar doar pentru diferenta de la 3300 la valoarea indemnizatiei care depaseste aceasta suma.
”Eliminarea taxelor aplicabile indemnizatiei pentru internship va genera mai multa motivatie atat pentru interni cat si pentru cei care ofera stagii de internship, in conditiile in care scopul contractului de internship este tocmai facilitarea tranzitiei de la scoala catre piata muncii si dezvoltarea abilitatilor profesionale ale internilor in indeplinirea atributiilor si responsabilitatilor din domeniul in care se organizeaza programul.”, afirma Raol Trifan, senator USR co-initiator al legii.
Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in Uniunea Europeana in privinta ratei de angajare a tinerilor cu varste intre 15 si 29 de ani. Mai putin de doua treimi dintre cei care nu urmeaza nicio scoala si doar 2,5% dintre cei care sunt intr-un program de educatie au si loc de munca, fata de media europeana de 74%, respectiv 25% (conform datelor Eurostat).
Deputata Oana Toiu, co-initiatoare a proiectului legislativ, atrage atentie ca fara masuri active de insertie profesionala, riscam sa pierdem generatii intregi de tineri care nu-si gasesc un loc de munca.
„Am initiat legea care dubleaza numarul de internshipuri din companii si institutii, alaturi de cei 1.000 de tineri care au venit la comisie in programul Parlamentul pentru TINEri si am reusit sa o trecem de Senat. In pachetul cerut de tineri, pentru practica si viitorul muncii, ne propunem si ca internshipurile sa nu mai fie platite sub salariul minim si diminuarea taxarii pentru ele este solutia care nu va incarca cu costuri aditionale antreprenorii care investesc in tineri”, sustine deptata Oana Toiu.
Sistemul de educatie din Romania nu este conectat la cerintele pietei muncii, iar angajatorii nu sunt motivati sa angajeze tineri care nu au experienta, pe salarii decente, avand in vedere costurile mari aplicate pe munca, precum si timpul necesar pregatirii unui salariat fara experienta pentru o anumita activitate.
„13 ani de experienta in mediul universitar mi-au demonstrat importanta echilibrului dintre teorie si practica in educatia studentilor. Internshipurile ofera nu doar experienta practica relevanta, ci sunt un instrument care ii ajuta pe tineri sa identifice domeniul sau industria in care doresc sa isi dezvolte cariera profesionala. Taxele mari pe munca, mai ales pe salariul minim, actioneaza ca o bariera de intrare pe piata muncii, iar primii afectati sunt cei cu experienta scazuta, cei tineri” sustine si senatoarea USR Adina Saniuta, co-initiatoare a proiectului legislativ.