Legea asistentei sociale ar putea include in curand vouchere si alocatii noi pentru copiii "neocrotiti de parinti" temporar sau permanent, cand se gasesc intr-o situatie de forta majora. Initiativa apartine USR si a fost deja prezentata Biroului Permanent al Senatului.
Copiii ar putea beneficia de vouchere si alocatii noi, daca parintii nu sunt acolo sa-i sprijine cu tot ce le trebuie in timpuri grele. Initiativa USR de a modifica Legea asistentei sociale introduce noi metode de sprijin financiar pentru cei mici, astfel incat impactul unui dezastru sa poata fi mentinut la un minimum.
"Criza actuala generata de pandemia Covid-19 adanceste si mai mult inechitatea sociala pe fondul crizei economice subsecvente.
(...)
Daca nu se vor adopta masuri potrivite de sustinere mai accentuata a familiilor cu copii, acestia vor continua sa ramana in categoria de varsta cu riscul de saracie cel mai ridicat", sustin initiatorii in expunerea de motive atasata proiectului de lege.
Parlamentarii arata ca aproximativ 21,5% din copiii cu varsta sub 6 ani traiesc in conditii materiale extrem de precare, "aceste procente reprezentand si cea mai ridicata rata a saraciei din UE".
In proiectul de lege sunt incluse cinci modificari care introduc urmatoarele noutati:
Propunerea legislativa nu prevede o valoare pentru aceste vouchere si alocatii noi, intrucat de acordarea acestora se va ocupa, cel mai probabil, Ministerul Muncii prin specialistii in asistenta sociala.
Sustinatori ai acestor vouchere si alocatii noi pentru copii sunt: Alexandrescu Vlad-Tudor - senator USR; Dinica Silvia-Monica - senator USR; Dinu Nicoleta-Ramona - senator USR; Falcoi Nicu - senator USR; Cosma (Abu-Amra) Lavinia-Corina - deputat USR; Durus Vlad-Emanuel - deputat USR; Iurisniti Cristina-Ionela - deputat USR; Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel - deputat USR; Ungureanu Emanuel-Dumitru - deputat USR; Zainea Cornel - deputat USR.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Actul prezinta cateva greseli de tehnica legislativa, asadar va trebui sa fie corectat in timpul dezbaterilor din Comisia de fond.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Prima Camera sesizata este Senatul, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Punctul de vedere al Guvernului nu a fost solicitat.
Vom urmari evolutia initiativei si vom actualiza acest articol cu toate informatiile noi care vor aparea.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri