USR urmareste schimbarea legii in vigoare astfel incat romanii cu venituri mici sa fie scutiti de taxa judiciara de timbru.
In prezent, romanii care castiga mai putin de 300 de lei in fiecare luna sunt scutiti de
taxa judiciara de timbru. Initiativa USR modifica acest prag si-l ridica la 600 lei.
"In Romania, multi oameni mor cu dreptatea in mana din simplul motiv ca nu-si permit sa suporte costurile pe care le presupune sustinerea unui proces civil. Taxele judiciare de timbru, impreuna cu onorariile avocatilor, expertilor tehnici judiciari si executorilor judecatoresti, ajung uneori la sume disproportionat de mari fata de veniturile justitiabililor, care se vad nevoiti sa asiste neputinciosi la pierderea unor drepturi si interese legitime. Actul normativ care se presupune ca trebuie sa-i ajute este vechi de 14 ani, iar pragurile de venit in functie de care se acorda ajutorul public judiciar au fost reduse semnificativ in 2011 si, ulterior, s-au depreciat puternic din cauza inflatiei si a scaderii puterii de cumparare a leului. Pe cale de consecinta, in prezent exista mult mai putine persoane eligibile decat la momentul adoptarii ordonantei de urgenta, prin care a fost transpusa in dreptul intern o directiva europeana avand ca obiect tocmai stabilirea unor norme minime comune privind asistenta judiciara", declara deputatul USR Mihai Badea.
Legislatia acum in vigoare stabileste ca statul acopera integral cheltuielile de judecata pentru persoanele al caror venit mediu lunar pe membru de familie este, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, mai mic de 300 de lei. In cazul in care venitul mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 300 si 600 de lei, statul acopera 50% din cheltuielile de judecata.
Pragurile de 300 de lei, respectiv 600 de lei au fost stabilite in anul 2008, cand salariul minim brut era 540 lei, iar 1 euro era 3,5 lei, iar de atunci ele nu au mai fost modificate. Evident, din aceasta cauza, foarte putini cetateni se mai incadreaza pentru a beneficia de ajutor public judiciar.
Proiectul USR inlocuieste pragurile fixe cu valori procentuale din salariul minim brut: 25% pentru acoperirea integrala de catre stat a cheltuielilor judiciare, respectiv 50% pentru acoperirea a jumatate din cheltuieli.
"Cati oameni mai castiga sub 300 de lei pe luna? Cineva cu un venit peste 300 de lei, dar care de abia reuseste sa se intretina, sa-si duca traiul de pe o zi pe alta, este obligat sa plateasca taxe judiciare de timbru care pot ajunge, in multe cazuri, la sume considerabile. Pentru a avea acces la justitie trebuie sa le contesti, iar pentru asta e nevoie de ajutor specializat, asa ca totul tine de bani. Ridicand aceste praguri nu facem decat sa cream posibilitatea ca mai multi cetateni sa se poata adresa justitiei. Vrem sa facem reforma in justitie si sa degrevam instantele, dar in acelasi timp dorim ca cetatenii sa-si poata exercita dreptul de a se adresa justitiei si de a avea parte de o solutie justa", a spus Oana Murariu.