Va amintim faptul ca in cursul saptamanii trecute a fost adoptata o noua ordonanta de urgenta ce schimba regulile cu privire la incadrarea firmelor la categoria de microintreprinderi.
Asadar, conform cu normele europene, aceste firme vor beneficia de sistemul european de raportare financiara simplificat specific microintreprinderilor.
Dupa cum arata noile prevederi, iata cele 3 conditii dintre care firmele trebuie sa indeplineasca cumulativ doua, redacte de HotNews.ro:
- total active sub 350.000 euro;
- cifra de afaceri neta sub 700.000 euro;
- numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar maxim 10.
Conform prevederilor, principalele elemente de simplificare sunt cele privitoare la intocmirea unui bilant prescurtat si a unui cont prescurtat de profit si pierdere. Ambele componente ale situatiilor financiare anuale vor cuprinde informatii minime care trebuie prezentate conform Directivei.
OUG mai vizeaza urmatoarele aspecte care urmaresc, de asemenea, diminuarea sarcinilor administrative pentru contribuabili:
1. Reducerea obligatiilor de auditar
2. Se reglementeaza posibilitatea intocmirii unui raport unic al administratorilor in situatia in care o societate este obligata sa intocmeasca si situatii financare anuale consolidate, pe langa cele individuale
3. Apare posibilitatea de a opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic si de catre entitatile nou-infiintate, cu dreptul de a efectua aceasta optiune.
4. Apare obligativitatea ca pentru un exercitiu financiare sa se depuna un singur rand de situatii financiare.
sursa: Contabilul.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<