Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Conform proiectului de ordonanta, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, limita veniturilor pentru care se intra in sistemul microintreprinderilor coboara la 65.000 euro, iar pentru anul 2013 sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu 1 februarie 2013, si persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 indeplinesc conditiile prevazute de acest sistem de impunere.
Persoanele juridice care au realizat venituri intre 65.001 euro si 100.000 euro si care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementarilor legale in vigoare pana la modificarile aduse prin proiectul de ordonanta pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013.
In acelasi timp, persoanele juridice nou-infiintate sunt obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal.
Potrivit reglementarilor in vigoare, o companie este incadrata in categoria microintreprinderilor daca are cel mult noua salariati si a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro.
De asemenea, proiectul de act normativ mai prevede impozitarea cu 50%, de la 1 februarie, a contractelor de consultanta si prestari servicii cu firme inregistrate in paradisuri fiscale si state cu care Romania nu are acorduri de evitare a dublei impuneri.
Ministerul Finantelor Publice /MFP/ sustine ca masura are ca scop sa limiteze 'mutarea' profiturilor firmelor din Romania catre alte state, prin intermediul preturilor de transfer, pentru evitarea impozitarii si nu din ratiuni economice.
O alta modificare se refera la cresterea nivelului accizelor pentru bere de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato. Pentru berea realizata de micii producatori de bere, acciza va creste de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato. Proiectul de act normativ mentioneaza ca aceste cote de accize pentru bere si bauturi fermentate, altele decat bere si vin, trebuie corelate cu continutul de alcool si procesul de productie. Astfel, pentru berea/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si/sau nemaltificabile este mai mica de 30%, se va percepe o acciza suplimentara de 10 euro/hl de produs.
Potrivit prevederilor actuale, atat berea cat si bauturile fermentate linistite, altele decat bere si vin, sunt definite in functie de incadrarea tarifara, neexistand precizari din punct de vedere al materiilor prime utilizate in procesul de productie si de aportul acestora in concentratia alcoolica a produsului finit, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Proiectul de modificare a Codului fiscal vizeaza si includerea in sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultura si piscicultura, impozitul urmand a avea o cota de 16%.
Ordonanta urmareste revizuirea sistemului de impozitare a veniturilor din activitati agricole prin extinderea sferei veniturilor impozabile prin includerea celor din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala precum si a veniturilor din silvicultura si piscicultura, precum si determinarea venitului anual pentru veniturile din activitati agricole numai pe baza normelor anuale de venit si eliminarea modalitatii de determinare a venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate in partida simpla.
De asemenea, are in vedere determinarea venitului net anual in sistem real, pentru veniturile din silvicultura si piscicultura potrivit regulilor de impunere proprii veniturilor din activitati independente si stabilirea nivelului normelor de venit pentru perioada impozabila din anul fiscal 2013 cuprinsa intre 1 februarie 2013 si pana la sfarsitul anului fiscal.
'Incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de catre directiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se aproba si se publica de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit', se proiectul de ordonanta publicat pe site-ul MFP
Pentru veniturile din activitati agricole ar putea fi platita o cota unica de 16%, impozitul stabilit de organul fiscal competent, fiind impozit final.
O alta prevedere a Ordonantei se refera la majorarea deducerii suplimentare la calculul profitului impozabil pentru activitati de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50% din cheltuielile eligibile.
Stimulentele fiscale se vor acorda pentru activitatile de cercetare-dezvoltare care conduc la obtinerea de rezultate ale cercetarii, valorificabile de catre contribuabili, in folos propriu, efectuate atat pe teritoriul national, cat si in statele membre ale Uniunii Europene si in statele care apartin Spatiului Economic European.
In prezent, contribuabilii cu activitati de cercetare-dezvoltare beneficiaza de deducerea suplimentara la calculul profitului impozabil in proportie de 20%, aplicata asupra cheltuielilor eligibile efectuate pentru aceste activitati.
'Avand in vedere rolul important al activitatii de cercetare-dezvoltare in sustinerea cresterii economice, recunoscut atat pe plan intern, cat si european, precum si permanenta nevoie de atragere de resurse pentru finantarea acestor activitati, nivelul de 20%, stabilit pentru stimulentul fiscal nu asigura o sustinere reala a acestui domeniu. Un aspect important in aplicarea acestor dispozitii a fost acela al locului unde se desfasoara aceste activitati, existand contribuabili care au solicitat deduceri suplimentare la calculul profitului impozabil pentru activitati de cercetare-dezvoltare efectuate in afara teritoriului Romaniei sau pentru aceia care fac parte dintr-un grup de societati, pentru cota parte din costurile aferente activitatii de cercetare efectuate in comun de una din entitatile din grup, de cele mai multe ori situate tot in afara tarii, costuri care ulterior se impart intre membrii grupului', precizeaza documentul postat de MFP.AGERPRES