Un Birou de Mediator este si Cabinet de Avocat.
Ce registre trebuie sa tina ca Birou de Mediator, cat si in calitate de Cabinet de Avocat?
Raspuns:
Din punct de vedere fiscal, veniturile obtinute de persoana fizica din exercitarea celor doua profesii intra in categoria veniturilor din activitati independente.
In acest sens, art. 46 alin. (1) din Codul fiscal stabileste ca veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Articolul 48 din Codul fiscal prevede, ca regula generala, faptul ca venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile. Aceste elemente se determina in baza inregistrarilor contabile in partida simpla.
Potrivit prevederilor art. 48 alin. (8) din Codul fiscal persoana fizica este obligata sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie. Aceste aspecte sunt reglementate prin Norma metodologica privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal aprobata prin OMFP 1040/2004.
Potrivit prevederilor acestora, contribuabilii au obligatia de a tine Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul-inventar (cod 14-1-2/a). Acestea se numeroteaza, se snuruiesc si se parafeaza inainte de depunerea lor la organele fiscale pentru inregistrare.
Alte documente si formulare necesare (dupa caz) in tinerea evidentei contabile in partida simpla sunt:
- factura;
- chitanta;
- fisa mijlocului fix;
- bon de consum;
- lista de inventariere;
- chitanta pentru operatiuni in valuta;
- registru de casa (in valuta):
- borderou de achizitie;
- stat de salarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<