Modificarile de pe-o zi pe alta ale Codului fiscal au bulversat mediul de afaceri, companiile locale si investitorii straini neintelegand cum sa se adapteze noilor reguli. Multe prevederi sunt ambigue si dificil de descifrat chiar de catre specialistii in fiscalitate, astfel ca se impune adoptarea urgenta a normelor de aplicare care sa aduca clarificari.
Prin noile modificari se extinde aria de aplicare a cotei unice de 16%, TVA se majoreaza la 24% si apar taxe si contributii suplimentare asupra remuneratiilor PFA si a drepturilor de autor. In loc sa aduca simplificari, modificarile Codului fiscal aduc obligatii administrative suplimentare. Iar incertitudinea planeaza cu privire la sistemul de impozitare din 2011. Taxe si contributii suplimentare pentru PFA si drepturi de autor In ce priveste impozitarea persoanelor fizice, desi intentia guvernului de a limita utilizarea PFA si a drepturilor de autor pentru reducerea costurilor fiscale este foarte transparenta, exista probleme de natura practica.
In legatura cu reconsiderarea veniturilor obtinute din activitati independente - cum ar fi cele din cesiunea de drepturi de autor - ca fiind venituri de natura salariala, nu se prevede clar cine va suporta contributiile sociale aferente si in ce masura.
Mai mult, ordonanta face trimitere la o sintagma inexistenta in Codul fiscal "venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale" pentru care se prevede obligatia platitorului de venit de a retine si calcula impozitul pe venit si contributiile sociale (CAS, CASS si somaj).
Pfa sau firma?
Principala diferenta intre cele doua forme de inregistrare a afacerilor e raspunderea proprietarului: in cazul unei societati cu raspundere limitata (SRL), proprietarul raspunde in fata creditorilor, fie ca e vorba de stat sau de privati, cu patrimoniul firmei. De cealalta parte, persoana fizica autorizata (PFA) raspunde cu averea personala. Trecuti de calculul acestui risc, intreprinzatorii trebuie sa se gandeasca la forma de inregistrare pe care si-o permit.
Este foarte important de stiut ca nu-ti poti face PFA in orice domeniu de activitate, pentru multe fiind nevoie de calificare sau studii. Pentru SRL nu este nevoie de calificare. Singurele conditii sunt existenta unui sediu social (valabila si in cazul PFA) si a unui capital social de minimum 200 de lei. Un avantaj al PFA este ca nu ai nevoie de un contabil care sa-ti semneze bilantul. Deci, o cheltuiala in minus, de minimum 150-200 de lei pe luna, pentru ca iti poti tine singur evidenta veniturilor si cheltuielilor.
In schimb, relatia cu statul, in speta Ministerul Finantelor, devine foarte “personala“. Cine plateste impozit mai mic?… Categoric, PFA. Pentru ca singurul impozit platit este cel de 16% pe venitul net. In cazul SRL, dupa impozitul pe venit sau pe profit, se mai plateste impozitul pe dividende. In fapt, unul dintre principalele avantaje oferite de PFA este ca poti scoate bani din firma la orice ora, pentru ca nu este obligatorie tinerea unui registru de casa, ca in cazul SRL. Impozitarea este diferentiata in cazul SRL-urilor: unele pot plati impozit de 3% pe cifra de afaceri, altele platesc 16% pe profit.
Din nou, varianta care pare a fi mai buna este, de fapt, cea mai complicata. Ca sa ai voie sa platesti 3% pe cifra de afaceri trebuie sa ai minimum un angajat (maximum noua), caruia, pe langa salariu, trebuie sa-i platesti contributiile sociale.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
PFA pret de infiintare la firme specializate – 350 de lei
Plusuri
- contabilitate in partida simpla
- nu exista registru de casa (castigurile pot fi folosite oricand, iar banii scosi din firma nu sunt impozitati ca dividende)
- impozitare asupra veniturilor estimate (poti beneficia de “credit” fiscal fara penalizari)
- impozit de 16% pe venitul net
Minusuri
- raspunderea in fata creditorilor (inclusiv statul) cu averea personala Constrangerea studiilor de specialitate in domeniul de activitate
SRL cu plata impozitului pe profit: pret de infiintare la firme specializate – 500-600 de lei
Plusuri
- libertate in ce priveste alegerea obiectu-lui de activitate si a numarului de angajati
- cheltuielile pentru desfasurarea activitatii si investitii intra in calculul impozitului
Minusuri
- profitul, dupa impozitare, poate fi tras prin dividende care sunt impozitate din nou cu 16%
Av.COLTUC MARIUS
Fondator Casa de avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri