Regulile la semnarea procesului-verbal de contraventie au fost modificate, anunta Politia Romana, intr-un comunicat de presa.
Conform noilor reglementari, daca persoanele sanctionate contraventional sunt inregistrate de catre politist cu mijloacele audio-video din dotare in timp ce refuza sa primeasca documentul, se considera ca procedura comunicarii procesului-verbal a fost indeplinita pe loc, nemaifiind nevoie ca procesul verbal sa fie trimis la domiciliul contravenientului.
„In contextul intrarii in vigoare a O.U.G nr. 84/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in scopul cresterii sigurantei, politistii rutieri, in cadrul actiunilor, desfasoara si activitati de informare a conducatorilor de vehicule cu privire la noile prevederi legale ce vizeaza procedura comunicarii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei. Procedura comunicarii procesului-verbal atunci cand contravenientul, desi prezent la incheierea procesului-verbal, refuza primirea acestuia: daca refuzul primirii procesului-verbal este inregistrat audio-video de catre politist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind mentionat in cuprinsul documentului de constatare, se considera ca procedura comunicarii procesului-verbal a fost indeplinita pe loc”, informeaza, vineri, oficialii Politiei.
Ca urmare a adoptarii noilor prevederi, unitatea din care face parte agentul constatator nu mai este obligata sa comunice la domiciliul contravenientului un exemplar al acestuia.
Pentru a obtine o copie, persoana amendata contraventional va trebui sa faca demersurile necesare. Concret, contravenientul va trebui sa solicite ulterior emiterea copiei dupa procesul verbal de catre unitatea din care face parte agentul constatator.
Ordonanta de urgenta nr. 84 din 28 iunie 2024 modifica si completeaza unele acte normative in scopul cresterii sigurantei rutiere. Potrivit
news.ro, unele prevederi ale documentului sunt puternic contestate de soferi si de societatea civila, care considera ca actul normativ „lasa fara permis soferii nevinovati”. Asociatia Declic a lansat si o petitie adresata premierului Marcel Ciolacu prin care solicita anularea Ordonantei.