Luni, 13 august 2018, procurorii militari au inceput audierile in urma interventiei brutale a Jandarmeriei la protestul Diasporei de vineri, 10 august.
UPDATE ora 11:06 Procurorul Ionel Corbu a precizat ca inca se primesc plangeri ale persoanelor vatamate, directionate de la Sectia 1 de Politie.
„Initial s-a inceput urmarirea penala pentru infractiunea de purtare abuziva, abuz in serviciu si urmeaza a fi extinsa si pentru neglijenta in serviciu, dat fiind faptul contextul in care cei 2 militari jandarmi au fost lasati neizolati de catre colegi”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar.
„La acest moment s-au solicitat documente care vizeza modul de organizare a misiunii, in mod punctual cele care sunt prevazute in normele interne si cele care sunt conturate de prevederile legii”, a adaugat el.
Prim procurorul a adaugat ca arma jandarmeritei inca nu a fost gasita de catre procurorii de la Parchetul Capitalei.
Ionel Corbu a mai spus ca vor fi chemati la audieri „absolut toti despre care exista indicii ca au actionat in afara indatoririlor de serviciu”.
„Ne vom face datoria corespunzator. Nu au fost imixtiuni in actul de cercetare”, a adaugat el, precizand ca, daca se impune, vor fi chemati si colegii care se afla in concediu.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Stirea initiala
Pana in acest moment 33 din cei peste 400 de raniti au facut plangere penala impotriva jandarmilor pentru interventia brutala de la protestul Diasporei.
Procurorii militari verifica daca jandarmii care au intervenit la protestul diasporei se fac vinovati de abuz in serviciu si purtare abuziva. Anchetatorii cer victimelor si martorilor filmari cu momentele in care trupele speciale trag cu gaze lacrimogene, grenade defensive si bat manifestanti. Investigatorii au studiat si multe imagini din timpul violentelor, postate pe Facebook.
Ca sa ii ajute la ancheta, procurorii militari vor cere si televiziunilor imaginile filmate la mitingul antiguvernamental de vineri.
Citeste si:
Procurorii militari i-au invitat la Parchetul Militar pe toti care au participat la protestul de vineri seara si au fost raniti in urma interventiei jandarmilor sau pot furniza informatii importante despre violentele din Piata Victoriei.
Oamenii sunt chemati luni si marti la sediul Parchetului Militar Bucuresti de pe Strada George Georgescu 2 din sectorul 4, potrivit news.ro.
Sambata si duminica, zeci de persoane care agresate de jandarmi la protestele de vineri seara au mers la Institutul de Medicina Legala pentru a obtine certificate care sa ateste agresiunile si au depus plangeri penale la Parchet. Pe langa certificate medico-legale, multi au atasat si imagini filmate in timpul violentelor.
Parchetul General a anuntat sambata ca procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti s-au sesizat din oficiu, fiind inregistrat un dosar penal cu privire la modul de interventie a jandarmilor si incidentele petrecute la manifestatia din Piata Victoriei. De asemenea, Parchetul Militar Teritorial de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti urmeaza sa fie colectate inclusiv sesizarile depuse la sectiile de politie, iar toate plangerile penale depuse vor fi inregistrate sub numar unic.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri