Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, si vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, au inceput, miercuri, 8 iulie, la Strasbourg, negocierile oficiale in vederea aderarii Uniunii Europene la Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). UE va avea un judecator la curtea de la Strasbourg.
Cei doi oficiali au discutat despre modalitatile prin care acest proces poate fi accelerat, astfel incat cetatenii sa beneficieze rapid de o protectie mai mare si mai coerenta a drepturilor lor fundamentale in Europa.
„Aceasta zi este cu adevarat un moment istoric. Astazi completam veriga lipsa in sistemul european de protectie a drepturilor fundamentale si garantam astfel coerenta intre viziunea Consiliului Europei si respectiv cea a Uniunii Europene”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie”.
Aderarea UE la CEDO va plasa Uniunea pe picior de egalitate cu statele membre in ceea ce priveste sistemul de protectie a drepturilor fundamentale, a caror respectare este monitorizata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. In acelasi timp, aderarea va face auzita vocea UE in cazurile examinate de Curte, Uniunea urmand sa aiba propriul judecator la Curte.
Aderarea va oferi totodata cetatenilor o noua posibilitate de recurs. Acestia vor putea – dupa epuizarea tuturor cailor de atac pe plan national – sa sesizeze Curtea Europeana a Drepturilor Omului asupra cazurilor de presupusa incalcare a drepturilor omului de catre diferite institutii ale UE.
Negociatorii din partea Comisiei Europene si expertii Comitetului Director pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei se vor intalni periodic pentru a elabora acordul de aderare. La finalul procesului, acordul va fi incheiat intre cele 47 de parti semnatare ale CEDO si UE, mandatata prin decizia unanima a Consiliului.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Cartea Verde a Contabilitatii
Documentul va trebui sa fie ratificat de toate statele membre ale Uniunii, precum si de cele 47 de parti semnatare ale CEDO, in conformitate cu procedurile constitutionale ale acestora, inclusiv de partile care sunt in acelasi timp si state membre ale Uniunii Europene.
Sursa: DAE
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri