Imaginea cu un monument dedicat eroilor care s-au sacrificat pentru tara a facut valva pe retelele sociale, dupa ce oamenii au remarcat ca inscriptia cu numele celor cazuti in lupta contine doar romani. Pierderea de vieti sasesti ale caror nume si unitati sunt cunoscute si documentate a fost concentrata intr-o singura propozitie: "Au murit si 29 de sasi". Speta, insa, avanseaza. Un istoric a facut noi descoperiri.
"Monumentul facut de Primaria Zagar, cu ceva fonduri nerambursabile si sifonabile, mentioneaza doar ostasii romani care au murit in Primul Razboi Mondial, ignorandu-i pe cei germani (mai multi - caci de! era sat sasesc) cu sintagma adaugata la finalul listei romanilor: ”Au murit si 29 de sasi”.
Deci monumentul este sovin cu fiii satului de nationalitate germana, tratandu-i fara respect. Desi satul a fost sasesc, cu o populatie germana majoritara pana in 1918", explica Radu Oltean.
Istoricul precizeaza ca monumentul ar fi trebui sa fie impartial si sa nu tina cont de nationalitate, avand in vedere ca a fost finantat prin primarie. Acesta isi exprima nemultumirea cu privire la faptul ca favorizeaza romanii si astfel se pune memoria ostasilor sasi, "fii ai satului", intr-o lumina "rusinoasa si umilitoare".
Oltean continua si arata ca "mitocania si ignoranta nu se reduce doar la aceasta impietate si gainarie".
"Toti fiii satului, romani si sasi deopotriva au luptat in Armata Austro-Ungara. Deci nu aveau cum sa fie ”eroi ai Razboiului pentru Intregire”. Termenul de ”Intregire” se refera doar la ostasii ce au luptat in Armata Regatului Romaniei, intre anii 1916-1918. Este vorba de un fals grosolan! Ceva ce nu am mai vazut pe un monument public", mai spune istoricul.
Aceasta citeaza eforturile unui alt coleg de breasla si arata ca in urma unei cautari intr-o baza de date online maghiara s-a descoperit ca ostasii de pe monument si-au pierdut viata pe fronturi italiene.
"Este firesc sa acceptam prin extensie ca toti fiii satului de etnie romana ce apar pe monument cu nume si prenume au fost ostasi k.u.k (de la kaiserlich und königliche Armee). In acest caz, inscriptia de pe monument "EROI CAZUTI LA DATORIE PENTRU INTREGIREA NEAMULUI" este un fals, fiindca "Razboiul de Intregire" a existat doar din punctul de vedere al ostasilor din Armata Regatului Romaniei. Care oricum intra in contradictie cu anii de razboi inscriptionati: 1914-1918. Or Regatul Romaniei a purtat Primul Razboi Mondial (supranumit de romani "de Intregire") intre 1916-1918 (+1919, care e alt razboi)", mai precizeaza Oltean.
Radu Oltean solicita Primariei demolarea monumentului pentru ca "promoveaza falsuri si umileste memoria tuturor fiilor satului, romani si sasi deopotriva". Acesta recomanda reconstruirea monumentului de catre administratia locala din fonduri proprii.
"Inscriptia ar trebui modificata si lista ar trebui actualizata alfabetic cu toti cei cazuti in Primul Razboi Mondial, indiferent de natie. Corect, cinstit, neutru. Fara nationalisme ieftine si minciuni", conchide istoricul mesajul sau.