Avocatul Gheorghe Piperea spune ca si in tara noastra este nevoie de legislatie privind plafonarea chiriilor.
"Plafonarea chiriilor pentru imobilele cu destinatie de locuinta este o modalitate obisnuita de protectie a tineretului studios si a familiilor in marea majoritate a tarilor UE, dar este un subiect tabu in Romania.
Codul civil, “monumentul” legislativ scris cu finantare de la Banca Mondiala, a abrogat toate legile anterioare de protectie a chiriasilor, care prevedeau prelungirea automata a termenului contractelor de inchiriere pentru anumite imobile cu destinatie de locuinta, precum si o procedura coerenta si echilibrata de renegociere a chiriei, in functie de piata si de situatia personala a chiriasilor. Contractul de inchiriere, conform Codului civil, este titlu executoriu pentru chirie (pe modelul „patentat” in domeniul bancar) si chiar si pentru evacuarea din imobil. Proprietarul imobilului il poate executa silit pe chirias si il poate vinde unui colector de creante, exact asa cum face o banca in “parteneriatul” cu debitorul sau. Este adevarat ca evacuarea se poate cere doar pe cale judecatoreasca, dar Codul de procedura civila prevede numeroase cazuri (intre care ocuparea abuziva este un simplu pretext) in care evacuarea se poate cere pe cale de ordonanta presedintiala, adica in mod urgent si, mai ales, fara analiza fondului procesului, ci numai a aparentei dreptului proprietarului de a-l arunca in strada pe chirias pentru ca, spre exemplu, nu accepta majorarea abuziva a chiriei sau pentru ca pretinde un ragaz pentru a-si gasi o alta casa cu chirie. Culmea ironiei este ca legislatia protectiei consumatorului nu include in obiectul sau contractul de inchiriere in care chiriasul este o persoane fizica.
Avand in vedere necesitatile locative in crestere, precum si cresterea preturilor imobilelor cu destinatie de locuinta si caracterul din ce in ce mai sufocant al conditiilor si al costurilor creditarii, se impune un nou regim juridic al acestui tip de inchiriere, pe modelul patentat in UE pentru protectia consumatorilor.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Cartea verde a contabilitatii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
PS Libertarienii si sekuristii de dreapta sa ne scuteasca de legendele pietei libere in care cred cu religiozitate si de apelul emotional la mercurialul comunist. Daca ar fi fost ceva in neregula cu protectia chiriasilor contra abuzului de piata sau de putere economica a proprietarilor de imobile, tari ca Germania sau Franta nu ar fi adoptat niciodata astfel de reglementari.", a scris Piperea pe propria pagina de Facebook.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE