Legea nr. 204 din 2006 privind pensiile facultative - Capitolul XVI - Provizioane tehnice si garantii reglementate si supravegheate de Comisie
CAPITOLUL XVI
Provizioane tehnice si garantii reglementate si supravegheate de Comisie
Art. 115
(1) Administratorul trebuie sa asigure permanent un volum adecvat de lichiditati corespunzatoare angajamentelor financiare rezultate din portofoliul existent al schemei de pensii facultative.
(2) Administratorul care administreaza scheme de pensii facultative in care sunt prevazute masuri de protectie impotriva riscurilor biometrice si/sau garantii cu privire la performantele investitiilor ori un nivel stabilit al beneficiilor trebuie sa asigure provizioane tehnice pentru toate aceste scheme.
(3) Administratorul trebuie sa detina permanent un nivel suficient si corespunzator de active pentru a acoperi provizioanele tehnice privind toate schemele de pensii facultative administrate.
(4) Calculul provizioanelor tehnice se efectueaza anual. Calculul poate fi efectuat o data la 3 ani, daca administratorul prezinta Comisiei si/sau participantilor un raport asupra modificarilor survenite in anii respectivi. Raportul trebuie sa reflecte modificarile provizioanelor tehnice si schimbarile survenite in riscurile acoperite.
(5) Calculul provizioanelor tehnice se efectueaza si se certifica de catre un actuar sau de catre un alt specialist in acest domeniu, inclusiv de catre un auditor, in conformitate cu legislatia nationala, pe baza metodelor actuariale stabilite prin normele Comisiei si cu respectarea urmatoarelor principii:
a) nivelul minim al provizioanelor tehnice se calculeaza conform unei evaluari actuariale suficient de prudente, luandu-se in considerare toate angajamentele contractate de administrator in materie de prestatii si cotizatii in cadrul schemelor de pensii facultative pe care le administreaza. Acesta trebuie sa acopere pensiile facultative si prestatiile deja in plata si, de asemenea, sa reflecte angajamentele rezultate din drepturile de pensie acumulate ale participantilor. Prognozele economice si actuariale pentru evaluarea angajamentelor se aleg in mod prudent, luandu-se in considerare, daca este cazul, o marja adecvata pentru variatii nefavorabile;
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Art. 116
(1) In vederea protejarii interesului participantilor si beneficiarilor, prin contributia administratorilor si furnizorilor de pensii facultative, dupa caz, se constituie Fondul de garantare a pensiilor reglementate si supravegheate de Comisie, denumit in continuare Fond de garantare.
(2) Fondul de garantare este destinat platii drepturilor participantilor si beneficiarilor fondurilor de pensii facultative, in cazul imposibilitatii asigurarii lor de catre administratori sau furnizori de pensii facultative, dupa caz.
(3) Modul de constituire, regimul juridic, modul de utilizare a Fondului de garantare a pensiilor private, precum si nivelul si periodicitatea platii contributiei la acesta se stabilesc prin lege speciala.
(4) Abrogat
(5) Abrogat
(6) Abrogat
(7) Abrogat
(8) Abrogat
Art. 117
Modificarea nivelului contributiei la Fondul de garantare se face cu avizul Comisiei.
Art. 118
Sumele depuse la Fondul de garantare nu pot fi urmarite silit.
Art. 119
Comisia adopta norme privind procedurile de organizare si functionare a comitetului prevazut la art. 116 alin. (4), precum si de efectuare a controlului, a monitorizarii si de luare a deciziilor de catre acest comitet, procedura si conditiile de efectuare a platilor de la si catre Fondul de garantare, recuperarea platilor avansate din Fondul de garantare si alte aspecte referitoare la Fondul de garantare.
>>Click AICI pentru a reveni la cuprinsul Legii nr. 2004/2006 privind pensiile facultative!<<
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri