Legitimare procesuala. Criterii de determinare
Legitimarea procesuala a reclamantei nu este conferita exclusiv de calitatea sa de parte, respectiv de cumparator, in contractele de vanzare - cumparare actiuni, evocate prin actiunea introductiva, intrucat raportul de drept procesual se leaga valabil intre titularii dreptului ce rezulta din raportul de drept material dedus judecatii ca si din existenta unei legaturi de conexitate cu un astfel de raport.
Prin sentinta civila nr.568/E, din data de 16 martie 2007, Sectia comerciala a Tribunalului Iasi a admis exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei S.C. I. S.A., cu consecinta respingerii actiunii pe care aceasta a formulat-o in contradictoriu cu paratele A.V.A.S. si S.I.F. M.
Instanta de fond a retinut ca reclamanta nu figureaza in calitate de cumparator in cele doua contracte de vanzare – cumparare in litigiu, ci Asociatia I. Pas si, in consecinta, nu poate invoca garantia pentru evictiune, cu atat mai mult cu cat aceste contracte nu au ca obiect imobile ci actiuni.
Sectia comerciala a Curtii de Apel Iasi, prin decizia nr.66, pronuntata la data de 11 iunie 2007 a admis apelul formulat de reclamanta impotriva sentintei tribunalului pe care a desfiintat-o si a trimis cauza spre rejudecare aceleiasi instante.
Pentru a pronunta aceasta decizie instanta de apel a retinut ca reclamanta S.C. I. isi justifica calitatea procesuala activa - chiar daca in contractele de vanzare – cumparare actiuni in litigiu figureaza in calitate de cumparator Asociatia I. PAS care nu mai exista - prin preluarea tuturor drepturilor si obligatiilor acesteia, situatie ce a indreptatit-o sa figureze in calitate de parata in actiunea avand ca obiect anularea partiala a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis pe numele S.C. I. S.A. dupa cumpararea actiunilor, din suprafata totala detinuta de aceasta societate, a carei admitere a generat actiunea de fata.
Impotriva mentionatei decizii au formulat recurs intimatele – parate S.I.F. M. si A.V.A.S.
Recursurile au fost respinse ca nefondate retinandu-se ca legitimarea procesuala a reclamantei este conferita exclusiv de calitatea sa de parte, respectiv de cumparator, in contractele de vanzare - cumparare actiuni, evocate prin actiunea introductiva, nu poate fi primita, stiut fiind ca raportul de drept procesual se leaga valabil intre titularii dreptului ce rezulta din raportul de drept material dedus judecatii ca si din existenta unei legaturi de conexitate cu un astfel de raport, corect retinuta si evocata de instanta de apel in cauza, situatie ce inlatura criticile ce vizeaza incidenta motivului prevazut de art.304 pct.9, referitoare la incalcarea art.973 si art.1336 Cod civil de catre aceasta instanta in solutionarea exceptiei lipsei calitatii procesuale active.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Asa fiind, in temeiul art.312 alin.1 teza 2 Cod procedura civila Inalta Curte a respins recursurile formulate in cauza de intimatele parate.
Sursa: scj.ro (I.C.C.J., sectia comerciala, decizia nr. 1366 din 8 februarie 2008)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri