Proiectul de digitalizare a cartilor de identitate electronice a fost aprobat in sedinta de Guvern de joi, 14 noiembrie. Premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca noile carti de identitate electronice vor putea fi stocate pe telefon si oamenii le vor putea utiliza oficial.
”Aprobam azi doua proiecte de digitalizare cu impact major pentru cetateni. Primul se refera la digitalizarea cartii de identitate electronice, investitie de peste 380 de milioane de lei, finantata prin PNRR. Cel de-al doilea vizeaza digitalizarea sistemului notarial si a relatiei intre notarii publici si cetateni. Astfel multe acte si proceduri se vor face electronic, fara prezenta fizica a partilor”, a declarat Marcel Ciolacu, la inceputul sedintei de Guvern.
Documentele digitale de identitate vor fi o versiune digitala a datelor stocate in pasapoarte si carti de identitate. Aceste date vor include informatiile continute in cipul pasaportului sau al cartii de identitate, precum si imaginea faciala a titularului, dar nu si amprenta digitala.
Intr-un comunicat al Comisiei Europene, oficialii de la Bruxelles sustin ca documentele in versiune digitala vor accelera controalele la frontiera si vor asigura o calatorie mai fluida, mentinand in acelasi timp un nivel ridicat de securitate si asigurand controlul fiecarui calator.
„Pasapoartele digitale reprezinta un pas important pentru consolidarea securitatii spatiului Schengen. Acestea vor permite politistilor de frontiera sa aprobe rapid calatorii adevarati si sa se concentreze mai bine pe oprirea migratiei ilegale”, a declarat Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, luna trecuta.
Documentul electronic nu va elimina complet pasaportul fizic, ci doar va face controalele la frontiera mai usoare si mai rapide si le va permite agentilor responsabili sa se concentreze asupra altor verificari suplimentare care trebuie efectuate. In mod similar, cartea de identitate digitala va fi emisa la cerere.
Cartea de identitate electronica va avea un impact semnificativ asupra populatiei generale si institutiilor statului roman, aducand multiple beneficii, printre care se numara:
a) acces rapid, facil si imbunatatit la serviciile publice: cetatenii vor putea accesa serviciile publice administrative de oriunde si oricand, adaptate nevoilor proprii;
b) securitate si confidentialitate: cartea de identitate electronica ofera un nivel ridicat de securitate si protectie a datelor personale, reducand riscul de frauda si acces neautorizat la datele cetatenilor;
c) incluziune digitala: promovarea utilizarii tehnologiilor digitale va incuraja alfabetizarea digitala si va facilita integrarea tuturor categoriilor sociale in societatea digitala moderna.
Valoarea totala a proiectului de investitii „D4eID – Digitalizare pentru promovarea cartii de identitate electronice”, pentru care s-a semnat Decizia de finantare nr. 18440/29.08.2024, este de 382.305 mii (inclusiv TVA), din care suma de 366.562 mii lei reprezinta cheltuieli de investitii.