Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, declara, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca adoptarea codurilor de procedura a fost un proces serios, reprezinta un progres important si este normal sa fie mentionat pozitiv in Raportul de monitorizare privind Romania.
El mai vorbeste in interviu despre cazurile de telejustitie, fiind de parere ca ''daca incerci sa manipulezi presa cu informatii, mai devreme sau mai tarziu acest lucru se intoarce impotriva ta'', despre pozitia parlamentarilor fata de legea ANI, dar si despre cooperarea cu Comisia Europeana, pe care o considera ''extrem de utila pentru reformarea sistemului judiciar romanesc''.
"In ultimele doua luni au fost realizate progrese semnificative in adoptarea cadrului normativ aplicabil in Justitie, pe care sunt convins ca raportul care va fi dat publicitatii in curand le va nota pozitiv. Este vorba, in primul rand, de adoptarea codurilor de procedura civila si penala, de aprobarea proiectelor de lege privind aplicarea codurilor civil si penal, si de finalizarea de catre Ministerul Justitiei a Strategiei de dezvoltare a Justitiei ca serviciu public. As vrea, insa, sa subliniez ca aceste puncte sunt incadrate de o evolutie pe ansamblu, pe care eu o consider, totusi, pozitiva in ultimii ani, constand in finalizarea programului de elaborare legislativa a cadrului normativ fundamental al Justitiei, mentinerea unor indicatori de eficienta acceptabili ai sistemului, in conditiile procesarii unui volum de aproximativ 4 milioane de dosare pe an, intarirea dialogului si a cooperarii intre minister, CSM si asociatiile profesionale intr-un an delicat, ce implica alegerea noului CSM, etc. Eu cred ca sistemul judiciar da semne de maturizare si asta este foarte important. Din pacate, cred ca raportul va fi negativ afectat de situatia legii ANI", spune Catalin Predoiu.
Ministrul Justitiei a adaugat. "Codurile vor avea un efect pozitiv asupra Justitiei si intregii societati romanesti. Pentru aplicarea lor cu succes se impun masuri serioase de pregatire a sistemului judiciar, in primul rand sub aspectul completarii schemelor de personal si al reorganizarii instantelor si parchetelor. Guvernul a propus Parlamentului data de 1 octombrie 2011 pentru intrarea in vigoare a codurilor substantiale, urmand ca acesta din urma sa decida in final, in functie de realitatile si perspectivele concrete de pregatire a sistemului judiciar pentru aplicarea lor la acel moment".
Referitor la CSM, Predoiu a tinut sa sublinieze. "Viitorul CSM depinde intr-o oarecare masura de rezultatul alegerilor din toamna pentru ocuparea locurilor in aceasta institutie. Pe termen lung, orice institutie isi va croi propriul destin institutional in masura in care isi va demonstra viabilitatea, eficienta si utilitatea sociala. Sistemul institutiilor publice va deveni mai competitiv si mai dinamic. Cetatenii vor fi din ce in ce mai exigenti cu rezultatele cheltuirii banilor publici. Cred ca viitorul CSM trebuie sa plece la drum avand in atentie aceasta tendinta care se manifesta deja in sfera institutiilor subordonate Executivului. Eu doresc ca in timp sa se demonstreze ca CSM este benefic si eficient pentru sistemul judiciar si cetateni".
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii
Cea mai defavorabila reglementarea a justitiei in ultimii ani este considerata de Catalin Predoiu ca fiind decizia de reorientare a destinatiei taxelor de timbru. "Trebuie reevaluata si gasita o formula prin care sa profite atat sistemul judiciar, cat si autoritatile locale. De asemenea, dauneaza mult celeritatii proceselor intarzierea abrogarii de catre Parlament a suspendarii automate a cauzei aflate pe rolul instantei de judecata, in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate. In fine, imi propun sa continui eforturile pentru deblocarea posturilor din sistemul judiciar", a spus ministrul.
Sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE