Cand incepe cercetarea penala, ce drepturi avem, care sunt obligatiile de respectat si ce etape trebuie sa avem in vedere? Aceste informatii sunt esentiale pentru a va putea apara corespunzator, sa intelegeti pe deplin ce puteti face si care sunt metodele pe care autoritatile le pot aborda. Calitatea de suspect nu inseamna ca sunteti vinovat!
A-ti cunoaste drepturile este un lucru extrem de important in relatia cu organele de ancheta. Odata ce stii cum te poti apara, cum sa respecti corect legile in vigoare si sa relationezi eficient cu autoritatile, vei putea sa fii mult mai sigur ca poti evita duritatea legii.
Avand aceste lucruri in vedere, retinem ca cercetarea penala incepe atunci cand o victima a unei infractiuni depune o plangere, cand o alta persoana realizeaza un denunt privind o infractiune, cand politia descopera probe cu privire la savarsirea unei infractiuni si cand politia prinde o persoana in curs de a savarsi o infractiune (flagrant).
Acum ca stim cand incepe cercetarea penala trebuie sa aflam scopul ei. Acesta este a strange probe privind comiterea infractiunilor, identitatea faptuitorilor si capacitatea acestora de a raspunde penal pentru fapta savarsita. In urma cercetarii si in functie de rezultatul acesteia, se ia decizia de neincepere sau de incepere a urmaririi penale.
Cercetarea penala are patru etape, dupa cum urmeaza:
De cercetarea penala este responsabil un procuror sau Politia. Acestia pot colabora, fiecare putandu-se afla sub coordonarea celuilalt. Spre exemplu, cercetarea penala poate fi efectuata de politie, sub supravegherea procurorului sau, in mod direct, de catre procuror, asistat de politie.
Retinem cateva idei principale despre drepturi esentiale in timpul cercetarii penale:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Daca politia sau procurorii considera ca detineti informatii privind infractiunea savarsita sau ca ati putea fi implicat in savarsirea unei infractiuni, va pot cere sa dati o declaratie. O persoana este convocata sa se prezinte in fata organului de cercetare sau a instantei prin citatie (scrisa sau telefonica), care trebuie sa indice calitatea in care este citata persoana respectiva (invinuit, martor, suspect, parte etc.).
Daca mi se cere sa dau o declaratie, aceasta inseamna ca s-a initiat cercetarea penala impotriva mea? Inainte de initierea cercetarii penale, se poate efectua o cercetare preliminara. In acest context, organul de cercetare poate solicita anumitor persoane sa dea declaratii fara ca acestea sa faca obiectul unei cercetari.
Atentie! Daca exista probe suficiente ca ati savarsit sau ati participat la savarsirea unei infractiuni, se poate initia cercetarea penala. Aceasta marcheaza debutul procedurii penale. Un agent de politie sau un procuror va va convoca pentru a va informa cu privire la acuzatiile care va sunt aduse. In acel moment, punerea sub acuzare este facuta publica.
In cazul in care persoana care face obiectul cercetarii nu vorbeste limba romana, i se va sigura un interpret in mod gratuit.
Pasul urmator este reprezentat de comunicarea invinuirilor. Acum veti avea statutul schimbat in inculpat si primiti drepturi si obligatii specifice.
Dupa ce vi s-au comunicat invinuirile care vi se aduc, puteti fi interogat. Inainte de interogatoriu, in cazul in care acceptati sa dati o declaratie, veti scrie de mana o declaratie privind invinuirile care vi se aduc. La inceput, aveti dreptul sa declarati tot ceea ce considerati relevant pentru caz, fara a vi se adresa intrebari. Puteti fi supus la mai multe interogatorii, in diferite etape ale cercetarii.
Puteti fi in continuare asistat de un avocat, puteti alege sa nu faceti nicio declaratie si trebuie sa retineti ca orice spuneti poate fi folosit impotriva dumneavoastra.
In cazul in care starea de sanatate se inrautateste in timpul interogatoriului si va este viata pusa in pericol, veti avea acces nerestrictionat la un medic. Dupa ce se constata imbunatatirea situatiei dumneavoastra, interogatoriul va continua.
Declaratia dumneavoastra este consemnata in scris si consta in: declaratia dumneavoastra scrisa de mana si declaratia tehnoredactata dictata de catre anchetator, dupa interogatoriu. In fiecare declaratie trebuie sa se indice data si ora la care a inceput interogatoriul si ora la care s-a incheiat acesta. Se va da citire declaratiei tehnoredactate in fata dumneavoastra. Daca sunteti de acord cu continutul acesteia, vi se va cere sa semnati pe fiecare pagina si la sfarsitul declaratiei. In cazul in care interogatoriul a fost realizat prin intermediul unui interpret, acesta trebuie sa semneze, de asemenea, declaratia. Daca va aflati in incapacitate de a semna sau daca nu doriti sa semnati, acest lucru va fi consemnat in declaratia tehnoredactata.
Aceste masuri pot fi aplicate numai dupa inceperea urmaririi penale/punerea in miscare a actiunii penale si nu pot fi aplicate in etapele preliminare.
Dreptul la libera circulatie poate fi restrans atunci cand vi se impune sa nu parasiti localitatea de domiciliu, sa nu va deplasati in anumite locuri stabilite sau sa nu parasiti teritoriul Romaniei.
Atentie! Aceste masuri pot fi aplicate numai dupa ce ati fost interogat in prezenta avocatului dumneavoastra si daca exista probe clare sau motive care arata ca este posibil ca dumneavoastra sa fi savarsit infractiunea.
Interdictia de a parasi localitatea sau tara atrage o serie de obligatii pe care trebuie sa le respectati pe tot parcursul perioadei in care interdictia este in vigoare, dupa cum urmeaza:
Interdictia de a parasi localitatea sau tara pe parcursul cercetarii penale nu poate depasi 30 de zile. Prelungirea acestei masuri este posibila numai daca este necesar si justificat. Fiecare prelungire trebuie sa fie limitata la 30 de zile, iar perioada totala de aplicare a masurii nu poate depasi un an.
In anumite cazuri exceptionale, atunci cand infractiunea poate fi pedepsita cu detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 5 ani, termenul maxim de aplicare a restrictiei asupra dreptului la libera circulatie este de 2 ani.
Important! Incalcarea cu intentie a masurilor sau obligatiilor care vi s-au impus, pe tot parcursul perioadei de aplicare a acestora, poate conduce la inlocuirea lor cu masura arestarii preventive.
Puteti fi privat de libertate prin retinere sau arestare. Aceste masuri pot fi impuse numai daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila care arata ca dumneavoastra sunteti autorul infractiunii si numai dupa ce ati fost interogat in prezenta unui avocat.
Puteti fi retinut sau arestat in oricare dintre urmatoarele situatii:
Este posibil, de asemenea, sa fiti retinut sau arestat atunci cand infractiunea de savarsirea careia sunteti invinuit poate fi pedepsita cu inchisoarea pe viata sau pentru o perioada de 5 ani ori mai mult.
Daca sunteti surprins in timpul savarsirii infractiunii, veti fi arestat indiferent de pedeapsa stabilita prin lege pentru infractiunea respectiva.
Puteti fi retinut de un agent de politie sau un procuror timp de maxim 24 de ore, numai dupa ce ati fost interogat in prezenta unui avocat. Perioada de retinere preventiva nu poate fi prelungita. Puteti ridica obiectii inainte de expirarea duratei retinerii. Daca masura a fost dispusa de catre un agent de politie, puteti face plangere impotriva acesteia la procuror. Daca masura a fost dispusa de catre procuror, plangerea trebuie adresata unui procuror superior pe cale ierarhica.
Plangerea trebuie sa fie solutionata inainte de scurgerea celor 24 de ore de retinere.
Daca se considera ca este necesar sa fiti arestat dupa ce ati fost retinut, procurorul trebuie sa inainteze instantei o propunere motivata, impreuna cu dosarul cazului. In cazul inculpatului aflat in stare de retinere, termenul de solutionare a propunerii se arestare preventiva trebuie fixat inainte de expirarea duratei retinerii.
Judecatorul poate dispune arestarea dumneavoastra, dupa ce ati fost audiat in prezenta unui avocat. Puteti fi arestat pentru o perioada de maxim 30 de zile. Aceasta perioada poate fi prelungita de catre instanta. Fiecare prelungire este limitata la 30 de zile, iar perioada totala de arest preventiv nu poate depasi 180 de zile pe parcursul cercetarii.
Se poate face contestatie impotriva hotararii de admitere sau respingere a propunerii de luare a masurii arestarii preventive in termen de 48 de ore. Contestatia poate fi introdusa oral in timpul audierii.
Daca ati fost arestat, judecatorul trebuie sa informeze un membru al familiei dumneavoastra sau o alta persoana numita de dumneavoastra (inclusiv o persoana din cadrul ambasadei) cu privire la masura de arestare preventiva de indata.
Mandatul de arestare poate fi emis chiar daca sunteti absent, ati disparut, va aflati in strainatate sau va sustrageti de la cercetarea penala ori proces.
Daca s-a emis un mandat de arestare in lipsa pe numele dumneavoastra si daca nu puteti fi deferit justitiei deoarece nu se stie unde va aflati sau daca va sustrageti de la arestare, se aproba inceperea urmaririi penale. Veti fi interogat de indata ce va infatisati in instanta sau sunteti prins.
Daca va aflati in arest preventiv, aveti dreptul sa solicitati revocarea sau inlocuirea arestarii preventive cu o alta masura preventiva mai usoara:
Daca suferiti de o boala grava care va impiedica sa participati la procesul penal, aveti dreptul sa solicitati ca procurorul sa suspende urmarirea penala, dar organele de cercetare penala continua sa efectueze actele a caror indeplinire nu este impiedicata, cu respectarea dreptului de aparare.
In vederea aflarii adevarului, anchetatorul trebuie sa clarifice toate aspectele cazului pe baza probelor.
Orice element concret care arata daca a fost savarsita sau nu o infractiune, care contribuie la identificarea autorului infractiunii si la clarificarea integrala a circumstantelor si care este necesar pentru judecarea corecta a cauzei este considerat proba. Probele sunt obtinute prin intermediul mijloacelor de proba.
Exista diferite mijloace de proba precum:
Sarcina de a strange probe revine organului de cercetare penala, agentului de politie sau procurorului. Acestia trebuie sa stranga probe atat impotriva, cat si in favoarea suspectului sau inculpatului.
Sunteti considerat nevinovat pana la proba contrara si nu aveti obligatia de a va dovedi nevinovatia. Totusi, aveti dreptul de a aduce probe si de a solicita strangerea de probe. Cererea de strangere de probe nu poate fi respinsa daca mijlocul de proba respectiv este concludent si util. Daca exista probe care va incrimineaza, aveti dreptul de a incerca sa dovediti netemeinicia probelor in cauza.
Nota! Este interzisa utilizarea violentei, a amenintarilor sau a altor forme de constrangere, precum si a promisiunilor sau stimulentelor in scopul strangerii de probe. Este, de asemenea, interzis a indemna o alta persoana sa savarseasca o infractiune in scopul strangerii de probe. Probele obtinute pe cai ilegale nu pot fi folosite la proces.
Orice persoana fizica sau juridica care detine obiecte sau documente care pot servi drept probe in legatura cu o infractiune trebuie sa le predea la cererea organului de urmarire penala. Daca obiectele sau documentele nu sunt predate de bunavoie, organul de cercetare poate dispune ridicarea acestora.
Daca vi se cere sa predati un obiect sau un document care poate servi ca proba privind savarsirea unei infractiuni si dumneavoastra negati existenta acestuia, anchetatorul poate dispune efectuarea unei perchezitii corporale, in cazul in care exista motive intemeiate in acest sens.
Se poate dispune perchezitia locuintei si a autovehiculului dumneavoastra, precum si efectuarea unei perchezitii corporale. Perchezitia locuintei sau a autovehiculului dumneavoastra poate fi autorizata numai de catre judecator. Perchezitia corporala poate fi dispusa de agentul de politie care se ocupa de cercetarea cazului, de procuror sau de judecator.
Ridicarea obiectelor sau a documentelor si perchezitia unei locuinte pot avea loc numai intre ora 6.00 si ora 20.00. Daca perchezitia a inceput in acest interval de timp, aceasta poate continua pe parcursul noptii. Perchezitia poate fi efectuata la orice ora daca are loc intr-un loc public sau daca o infractiune este in curs de desfasurare.
Vezi si: Perchezitii la domiciliu sau la sediul social. Drepturi, obligatii si solutii
Dupa finalizarea cercetarii, aveti dreptul sa consultati intregul dosar al cazului, care contine toate probele impotriva sau in favoarea dumneavoastra.
Accesul la probe este permis in toate cazurile, cu exceptia situatiei in care sunteti absent sau va sustrageti de la cercetarea penala.
Cum pot avea acces la probele stranse pe parcursul cercetarii? Veti fi instiintat cu privire la incadrarea juridica a infractiunii comise. Ulterior, de indata ce este posibil, veti primi acces la probe, in prezenta unui avocat. Daca nu puteti sa cititi, anchetatorul are obligatia de a da citire probelor pentru dumneavoastra. Daca nu intelegeti limba romana, instanta va va pune la dispozitie un interpret in mod gratuit.
Ce drepturi am in ceea ce priveste examinarea probelor? Dupa examinarea probelor, aveti dreptul de a formula cereri noi sau de a face declaratii suplimentare. Se intocmeste un proces-verbal privind accesul la probe, care include informatii precum cererile formulate, declaratiile facute si raspunsurile date. Procesul-verbal este semnat de dumneavoastra si de avocatul dumneavoastra
Ce se intampla daca solicit probe noi in apararea mea? Anchetatorul are obligatia de a analiza noile cereri si de a le aproba sau respinge, dupa caz. Daca se admit noi probe sau daca se modifica incadrarea juridica a faptei, trebuie sa fiti informat.
Ce urmeaza dupa examinarea probelor? Daca probele stranse arata ca a fost savarsita o infractiune, ca dumneavoastra sunteti autorul acesteia si ca puteti fi tras la raspundere penal, procurorul emite un rechizitoriu.
Ce contine rechizitoriul? Rechizitoriul trebuie sa contina o serie de informatii prevazute de lege in mod specific: informatii referitoare la inculpat, acuzatiile, incadrarea juridica a faptei, probele aflate la baza acuzatiilor, eventualele masuri de limitare a dreptului la libera circulatie si de privare de libertatea si durata acestor masuri, dispozitia de trimitere in judecata.
Voi primi o copie a rechizitoriului? Veti primi o copie a rechizitoriului la locul de detinere sau, dupa caz, la adresa unde locuiti sau la adresa la care a solicitat comunicarea actelor de procedura. Instanta va va trimite citatia, in care se precizeaza data procesului.
Informatiile de mai sus au fost prezentate cu ajutorul portalului European E-justice.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri