Curtea Constitutionala a Romanei (CCR) a inregistrat, joi, 2 februarie, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind constatarea unui conflict juridic intre puterile statului, urmand ca pana pe 7 februarie partile implicate sa transmita punctele de vedre, au precizat pentru Agerpres reprezentanti ai Curtii.
De asemenea, acestia au precizat ca termenul de discutare a sesizarii se va stabili dupa transmiterea punctelor de vedere. CCR a stabilit aceleasi termene ca si in cazul sesizarii presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatea executiva reprezentata de Guvernul Romaniei si autoritatea legiuitoare reprezentata de Parlament, precum si dintre autoritatea executiva si autoritatea judecatoreasca reprezentata de CSM.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi ca a sesizat CCR in legatura cu OUG privind modificarea Codurilor penale. Acesta a declarat ca sesizarea vizeaza conflictul juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si sistemul de justitie si Parlament, pe de alta parte.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, aminteste Agerpres, in cererea transmisa CCR se arata ca, prin adoptarea OUG de modificare a Codurilor penale, ''Guvernul si-a exercitat competenta de a adopta acte normative cu putere de lege cu incalcarea cadrului constitutional privind delegarea legislativa''.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Cartea verde a contabilitatii
''La data de 31 ianuarie, Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala (publicata in Monitorul Oficial nr. 92 din 1 februarie 2017). Solicitam Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre Guvern, pe de o parte, si Parlament si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de alta parte, conflict nascut ca urmare a deciziei Guvernului de a adopta Ordonanta de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala. Apreciem ca suntem in prezenta unei situatii juridice conflictuale a carei nastere rezida in mod direct in textul Constitutiei.
Prin adoptarea acestei ordonante de urgenta Guvernul si-a exercitat competenta de a adopta acte normative cu putere de lege cu incalcarea cadrului constitutional privind delegarea legislativa'', citeaza Agerpres motivele cererii.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri