Comisia Europeana a lansat joi un infringement impotriva Romaniei, noteaza Mediafax. Discutam despre un caz cat se poate de grav, in centru fiind sanatatea romanilor, total neglijata inca din 2007, pusa in pericol de poluarea cu particule fine.
In momentul de fata deja avem de-a face cu un infringement care se va transforma in sesizare catre Curtea de Justitie a UE in situatia in care Romania nu va actiona in conformitate cu solicitarea emisa de Bruxelles.
Motivul este cat se poate de simplu si clar: Romania nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine.
Conform rapoartelor, cetatenii din unele zone din Bucuresti, Brasov si Iasi sunt expusi in mod continuu unor niveluri prea mari de poluare.
"Romania nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (PM10). Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor si pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur", se arata in comunicatul CE.
Asa cum scrie si in legislatia UE si cum aminteste si Comisia Euroeana, statele membre sunt obligate sa limiteze expunerea cetatenilor la particulele de acest tip.
Conform CE, "cetatenii din anumite zone din Bucuresti, Brasov si Iasi au fost expusi in mod aproape continuu unor niveluri nesanatoase de PM10 inca din 2007".
Executivul European solicita Romaniei luarea de masuri rapide si eficiente prin care sa se remedieze aceasta situatie extrem de grava pentru cetateni.
Comisia precizeaza ca acest caz ar putea fi sesizat catre Curtea de Justitie a UE in situatia in care Romania nu actioneaza in sensul solicitat de Bruxelles.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<