Noile norme adoptate de Comisia Europeana pentru certificatul de vaccinare fac referire la Regulamentul certificatului digital al UE privind COVID si decizia certificatelor minorilor cu termen nelimitat de valabilitate.
Minorii sunt scutiti de perioada celor 270 de zile de acceptare pentru certificatele de vaccinare in urma seriei primare, conform noilor norme. Perioada standard de acceptare in cazul persoanelor in varsta de cel putin 18 ani va fi limitata.
Nu toate statele membre ale Uniunii Europene recomanda in prezent administrarea dozei de rapel minorilor. Totusi, Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) recomanda vaccinarea minorilor incepand cu varsta de 12 ani.
„Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adapteaza la noile circumstante. In urma discutiilor cu experti din domeniul sanatatii publice din statele membre, am decis ca certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui sa expire. Atunci cand calatoresc, ei vor putea continua sa utilizeze certificatul primit dupa seria de vaccinare primara”, a declarat comisarul pentru justitie, Didier Reynders.
In momentul de fata intreaga lume s-a adaptat si a invatat cum sa traiasca cu virusul. Pandemia nu s-a terminat, vaccinarea fiind o masura vitala. Recomandarile au ramas aceleasi "Vaccinati-va inclusiv cu dozele de rapel cat mai curand posibil. Vaccinarea salveaza vieti si este esentiala pentru noi toti", a declarat comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Stella Kyriakides. Persoanelor cu varsta sub 18 ani li se va aplica exceptia in etapa de verificare, prin folosirea aplicatiilor pentru verificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID. Adaptarile tehnice necesare pentru aplicarea acestei derogari o sa fie efectuata de catre statele membre pana pe data de 6 aprilie 2022.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea X cu sediul in Romania doreste sa incheie un contract de internship nu contract de munca cu o persoana, cetatean francez, care urmeaza sa desfasoare activitatea doar de pe teritoriul Frantei nu va fi deloc prezent in Romania. Va rog sa ne spuneti daca este posibil dpdv legal incheierea acestul contract de internship, in care societatea are sediul in Romania iar intern-ul desfasoara activitatea doar in Franta.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatorul caz: - daca avem un abonament lunar de inchiriere carti pt salariati la Bookster, putem sa consideram acest abonament deductibil si sa il includem la "alte cheltuieli sociale " in limita unei cote de 5% din cheltuielile cu salariile? Asta in conditiile in care il vom specifica distinct in regulamentul intern. Sau il consideram avantaj in natura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform Contract Colectiv de Munca pentru Invatamantul Preuniversitar, art .312, salariatul din invatamant, care se pregateste pentru prezentarea la un concurs pe post are dreptul la concediu fara plata maxim 90 zile pentru pregatirea pentru examen, fara a fi afectata vechimea in invatamant / in munca? Este adevarat ca nu se va intrerupe vechimea in munca, in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<