Chiar daca Florin Citu a spus ca Romania nu va implementa certificatul verde (fostul pasaport Covid), acesta va fi valabil obligatoriu si in Romania.
Intrebat daca certificatul verde despre care se vorbeste la nivel european se va aplica si in Romania, premierul a spus: "Nu. In niciun caz. In Romania nu se va aplica certificatul verde, romanii vor merge in vacanta fara. De aceea avem acest comitet interministerial, pentru a ne asigura ca sunt reguli pe care le vor respecta, dar fara certificat verde".
Citu a mentionat ca spera ca de la 1 iunie sa se poata lua in tara noastra cat mai multe masuri de relaxare.
"Incepe sezonul de vara. As vrea sa avem o vacanta mult mai buna ca anul trecut si mai sigura si ne vom asigura (de acest lucru - n.r.) prin masurile pe care le vom lua si pe care sunt sigur ca si cei care sunt in industria turismului, in special, le vor respecta anul acesta", a afirmat el.
Certificatul verde despre care se tot vorbeste in ultima perioada este, de fapt, o adeverinta digitala. Forma acesteia este apropiata de cum v-am anuntat noi luna trecuta
AICI.
Parlamentul European si Consiliul vor aproba
adeverinta electronica verde, iar aceasta se va aplica obligatoriu in toate tarile membre UE si SEE pentru ca documentul va fi prevazut intr-un Regulament. Odata trecut prin procedura de aprobare europeana, autoritatile europene vor stabili de cand se va aplica folosirea adeverintei. Aceeasi data va fi valabila si pentru Romania, tara noastra riscand, in caz contrar,
procedura de infrigement.
Adeverinta electronica verde va fi eliberata cetatenilor UE si membrilor acestora de familie, potrivit propunerii de regulament, si va fi utilizata la trecerea granitelor europene. Asadar, acest document nu va fi folosit in cazul deplasarilor in interiorul tarilor, ci doar atunci cand se trece granita unui stat european.
Apoi, propunerea de regulament stabileste ca adeverinta va fi interoperabila, adica va putea fi verificata, pe langa autoritatile din statul comunitar emitent, si de autoritatile din toate celelalte state UE.
Documentul va putea fi emis de fiecare stat UE in format digital sau pe suport de hartie sau in ambele formate. Acesta va permite eliberarea, precum si verificarea si acceptarea la nivel transfrontalier a oricareia dintre adeverinta de vaccinare, adeverinta de testare si adeverinta de vindecare.
Propunerea de Regulament poate fi consultata in limba romana
AICI.