O societate care merge pe pierdere poate inregistra cheltuieli de protocol? Ce documente trebuie anexate ca justificare "in scopul afacerii" astfel incat sa se faca delimitarea cheltuielilor de protocol de avantajele in natura?
Raspuns:
Incepind cu anul 2013, problematica fiscala a protocolului se analizeaza din doua perspective diferite: una a TVA-ului si cealalta a impozitului pe profit.
Din punctul de vedere al TVA-ului, legislatia in materie este data de art. 128 alin. (8) litera f) din Codul fiscal si punctul 6 alin. (10) litera a) din normele date in aplicarea acestui articol.
Astfel, bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, intr-o perioada fiscala.
Pentru a justifica efectuarea unor cheltuieli de protocol este recomandabil ca responsabilul cu organizarea acestei actiuni sa intocmeasca un referat prin care motiveaza necesitatea acestei actiuni, dar fara a nominaliza persoanele participante. In acest caz se poate mentiona doar scopul actiunii, de exemplu:
- discutii privind imbunatatirea modului de derulare a contractelor deja existente;
purtarea tratativelor pentru continuarea derularii contractului incheiat pentru o anumita perioada de timp;
- extinderea afacerii pe noi piete de desfacere a produselor;
- mentinerea relatiilor comerciale.
Referatul respectiv trebuie supus aprobarii conducerii societatii pentru efectuarea cheltuielilor respective, confirmand astfel ca actiunea de protocol se desfasoara in scopul sustinerii activitatii economice.
La aceste documente se pot anexa copii de pe corespondenta purtata cu partenerii/potentialii parteneri prin e-mail, cereri de comanda, invitatii, diverse corespondente privind unele negocieri, oferte, contracte incheiate etc.
D.p.d.v. al impozitului pe profit, sumele respective se deduc limitat, conform prevederilor art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal: "Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
a) cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<