In ce conditii o societate comerciala poate sponsoriza in campanie electorala un reprezentant al unui partid cu pixuri si brelocuri personalizate .Pot sa scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente in limita minima legala?
Raspuns: In conformitate cu prevederile art. 21 alin. 4 lit. p din Codul fiscal sunt nedeductibile, dar pot fi scazute din impozitul pe profit datorat, in limitele precizate (3 la mie din cifra de afaceri si 20% din impozitul datorat) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat efectuate conform Legii 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile ulterioare. Potrivit art. 4 din lege, partidele politice nu fac parte din categoria persoanelor care pot beneficia de sponsorizare si, prin urmare, societatea comerciala nu poate sponsoriza partidul politic in acceptiunea legii sponsorizarii.
De asemenea, art. 3 din Legea 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, republicata prevede ca sursele de finantare ale unui partid politic sunt cotizatii ale membrilor de partid, donatii, legate si alte liberalitati, venituri provenite din activitati proprii si subventii de la bugetul de stat, fara a putea fi utilizate si alte surse de finantare. Potrivit art. 5 alin. 5 si 6 din Legea 334/2006 donatiile primite de la o persoana juridica intr-un an pot fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv, cu exceptia anului in care au loc mai multe scrutine, caz in care limita donatiilor se mareste la pana la 1.000 de salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare campanie electorala.
Prin urmare, societatea comerciala poate face donatii catre un partid politic pentru finantarea campaniei electorale, fara ca acestea sa fie deductibile/scazute din impozitul datorat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<