In ce conditii o societate comerciala poate sponsoriza in campanie electorala un reprezentant al unui partid cu pixuri si brelocuri personalizate .Pot sa scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente in limita minima legala?
Raspuns: In conformitate cu prevederile art. 21 alin. 4 lit. p din Codul fiscal sunt nedeductibile, dar pot fi scazute din impozitul pe profit datorat, in limitele precizate (3 la mie din cifra de afaceri si 20% din impozitul datorat) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat efectuate conform Legii 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile ulterioare. Potrivit art. 4 din lege, partidele politice nu fac parte din categoria persoanelor care pot beneficia de sponsorizare si, prin urmare, societatea comerciala nu poate sponsoriza partidul politic in acceptiunea legii sponsorizarii.
De asemenea, art. 3 din Legea 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, republicata prevede ca sursele de finantare ale unui partid politic sunt cotizatii ale membrilor de partid, donatii, legate si alte liberalitati, venituri provenite din activitati proprii si subventii de la bugetul de stat, fara a putea fi utilizate si alte surse de finantare. Potrivit art. 5 alin. 5 si 6 din Legea 334/2006 donatiile primite de la o persoana juridica intr-un an pot fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv, cu exceptia anului in care au loc mai multe scrutine, caz in care limita donatiilor se mareste la pana la 1.000 de salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare campanie electorala.
Prin urmare, societatea comerciala poate face donatii catre un partid politic pentru finantarea campaniei electorale, fara ca acestea sa fie deductibile/scazute din impozitul datorat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<