Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ADEVARUL. De ce cresc preturile la curent si gaze

ADEVARUL. De ce cresc preturile la curent si gaze
Avem datele reale. Iata adevarul! Acum stim de ce cresc continuu preturile la curent si gaze.

Politicile climatice europene (Green Deal) au dus la dublarea pretului certificatelor de carbon si la reducerea productiei de energie electrica pe baza de carbune. De cealalta parte, productia autohtona de gaze naturale a tot scazut din cauza lipsei de investitiigenerate de haosul si instabilitatea legislative. Aceste lucruri se reflecta in prezent in pretul crescut al energiei electrice si al gazelor naturale. 

Pretul spot al energiei electrice pe bursa din Romania (OPCOM) a cunoscut o crestere exponentiala de la media de 281 lei/MWh in luna ianuarie 2021 la peste 800 lei/MWh in luna octombrie 2021. Aceeasi evolutie a avut-o si pretul gazelor naturale, care a crescut de la sub 10 euro/MWh in vara anului 2020 la peste 100 euro/MWh in prezent.

Preturile de tranzactionare pentru energie electrica cu livrare pe tot parcursul anului 2022 au crescut si ele exponential in ultimele 3 saptamani de la 550 de lei/MWh pe 24.09.2021 la peste 800 de lei/MWh in data de 06.10.2021. Asta fiind cea mai buna indicatie ca pietele se asteapta ca pretul energiei electrice sa creasca sau sa ramana ridicat in tot parcursul anului 2022.

Aceasta crestere nu este specifica Romaniei, ci urmareste trendul european. Alinierea la pretul energiei electrice si a gazelor naturale se face prin mecanisme de piata in contextul unei piete interconectate cu cea europeana, iar daca vrem sa vedem un rezultat durabil, solutiile trebuie sa fie aplicate la nivelul fiecarui stat al Uniunii Europene.

Cauzele principale

Preturile la curent si gaze au crescut constant si raman pe un trend ascendent pentru ca:
  • pretul certificatelor de carbon (C02) s-a dublat de la 30 eur/tona in luna decembrie 2020 la 64 de eur/tona in luna octombrie 2021;
  • pretul pentru gaze naturale a crescut de la sub 10 euro/MWh in vara anului 2020 la peste 100 euro/MWh in prezent;
  • pretul pentru carbune a crescut de la 60 dolari/tona in octombrie 2020 la 240 dolari/tona in prezent din cauza scaderii productiei de carbune.

Parlamentarii si Executivul pot pregati masuri pe termen scurt care sa scada pretul curentului electric cu pana la 32%. Exista cateva masuri posibile, insa pana acum nu s-a facut niciun pas concret in aceasta directie. Ramane de vazut ce se va intampla.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "ADEVARUL. De ce cresc preturile la curent si gaze":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI