ADEVARUL. De ce cresc preturile la curent si gaze
Avem datele reale. Iata adevarul! Acum stim de ce cresc continuu preturile la curent si gaze.
Politicile climatice europene (Green Deal) au dus la dublarea pretului certificatelor de carbon si la reducerea productiei de energie electrica pe baza de carbune. De cealalta parte, productia autohtona de gaze naturale a tot scazut din cauza lipsei de investitiigenerate de haosul si instabilitatea legislative. Aceste lucruri se reflecta in prezent in pretul crescut al energiei electrice si al gazelor naturale.
Pretul spot al energiei electrice pe bursa din Romania (OPCOM) a cunoscut o crestere exponentiala de la media de 281 lei/MWh in luna ianuarie 2021 la peste 800 lei/MWh in luna octombrie 2021. Aceeasi evolutie a avut-o si pretul gazelor naturale, care a crescut de la sub 10 euro/MWh in vara anului 2020 la peste 100 euro/MWh in prezent.
Preturile de tranzactionare pentru energie electrica cu livrare pe tot parcursul anului 2022 au crescut si ele exponential in ultimele 3 saptamani de la 550 de lei/MWh pe 24.09.2021 la peste 800 de lei/MWh in data de 06.10.2021. Asta fiind cea mai buna indicatie ca pietele se asteapta ca pretul energiei electrice sa creasca sau sa ramana ridicat in tot parcursul anului 2022.
Aceasta crestere nu este specifica Romaniei, ci urmareste trendul european. Alinierea la pretul energiei electrice si a gazelor naturale se face prin mecanisme de piata in contextul unei piete interconectate cu cea europeana, iar daca vrem sa vedem un rezultat durabil, solutiile trebuie sa fie aplicate la nivelul fiecarui stat al Uniunii Europene.
Cauzele principale
Preturile la curent si gaze au crescut constant si raman pe un trend ascendent pentru ca:
- pretul certificatelor de carbon (C02) s-a dublat de la 30 eur/tona in luna decembrie 2020 la 64 de eur/tona in luna octombrie 2021;
- pretul pentru gaze naturale a crescut de la sub 10 euro/MWh in vara anului 2020 la peste 100 euro/MWh in prezent;
- pretul pentru carbune a crescut de la 60 dolari/tona in octombrie 2020 la 240 dolari/tona in prezent din cauza scaderii productiei de carbune.
Parlamentarii si Executivul pot pregati masuri pe termen scurt care sa scada pretul curentului electric cu pana la 32%. Exista cateva masuri posibile, insa pana acum nu s-a facut niciun pas concret in aceasta directie. Ramane de vazut ce se va intampla.
de
Florin AmarieiRedactor Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Votati articolul "ADEVARUL. De ce cresc preturile la curent si gaze":Rating: Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Poate sunteti interesat si de: